МОЗ презентувало стратегію протиракової боротьби: що зміниться

13 фев, 16:30

Міністерство охорони здоров'я України представило проект Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року, що має на меті знизити рівень захворюваності на рак в Україні. Про це повідомляє УНН з посилання на пресслужбу уряду.

"Сьогодні міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька представила проект Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року. Її основним завданням є зниження рівня захворюваності на рак в Україні шляхом профілактики, раннього виявлення, якісного лікування онкохворих, покращення якості життя пацієнтів та зниження рівня смертності", - йдеться у повідомленні.

Для досягнення визначених завдань Нацстратегія передбачає кілька важливих напрямів роботи міністерства:

Профілактика і поінформованість щодо онкологічних захворювань серед населення;
Раннє виявлення;
Реабілітація, догляд і паліативна допомога онкохворим;
Інформаційні системи збору, реєстрації та моніторингу;
Підвищення кваліфікації лікарів та молодшого медичного персоналу;
Стимулювання наукових досліджень.

У міністерстві зазначили, що важливо усунути специфічні фактори ризику для раку. Розглянуто можливість введення імунізації проти вірусу папіломи людини на національному рівні.

Стратегія також передбачає, що буде впроваджено економічно доцільний та ефективний скринінг на рак шийки матки та колоректальний рак.

Окрему увагу приділили питанню лікування онкологічних захворювань у дітей.

Так, стратегія буде спрямована передусім на реорганізацію процесу надання послуг для підвищення якості лікування. У цей процес буде включено як перебудову системи, так і створення нових ланок, що допоможуть покращити якість надання допомоги онкохворим дітям, а саме:

Створення декількох Центрів передового досвіду (Centers of Excellence);
Педіатрична паліативна допомога;
Інтегрована амбулаторна педіатрична гематологія/онкологія;
Запуск неродинних трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин дітям на базі НДСЛ "Охматдит", початок проведення аутологічних трансплантацій ГСК дітям в регіонах України.

Також проект Стратегії визначає необхідність забезпечити постійний та рівноправний доступ до спроможної мережі закладів охорони здоров’я для діагностики та лікування онкологічних захворювань у дорослих.

Наталія Рябцева

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/241913.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua