Виробникам курятини і кукурудзи не варто дорікати за успіх - аграрії відповіли критикам АПК

02 мар, 17:30

Успішне сільське господарство - локомотив промисловості. Завдяки АПК ростуть валютні надходження і іноземні інвестиції в країну, стабілізується макроекономічна ситуація і сповільнюється інфляція. Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор компанії "ОТП Лізинг" Андрій Павлушин, коментуючи заяви чиновників, бізнесу та експертів, які знецінюють роль сільського господарства в розвитку економіки країни.

"Ми з Олексієм Вадатурським вирішили написати спільний пост на тему, щодо якої багато дискусій у Facebook (пише Євген Черняк, Олександр Деркач, Тимофій Милованов, Павло Вернівський). Багато думок, що успіхи сільського господарства України - це не престижно і не так вже й добре.

А те, що кукурудза, пшениця, олія соняшникова і куряче м'ясо у темпах експорту зросли набагато більше, ніж верстати або літаки, це погано", - пише Павлушин.

Успішне сільське господарство є локомотивом промисловості, підкреслюють аграрії.

Зокрема, зростання агроекспорту запускає заводи з виробництва сільгосптехніки і вагонів-зерновозів, а також підтримує суднобудування.

Окрім того, завдяки АПК ростуть валютні надходження в країну, стабілізується макроекономічна ситуація і сповільнюється інфляція.

"В Україну повертаються фахівці на роботу. Сьогодні зарплата комбайнерів і трактористів 35-40 тис. грн, більше ніж в Польщі і навіть на рівні Німеччини, якщо брати до уваги Net (це мені підтвердив гендиректор "John Deere Україна", німець Петер Заксе).

Ці люди заробляють і витрачають гроші в Україні", - підкреслив Павлушин.

Автори повідомлення також нагадали, що завдяки агросектору зростають іноземні інвестиції в Україну, що прямо впливає на поліпшення економіки.

"Ніяка няня не затягне інвестора у невигідні йому проекти, поки в с/г EBITDA 30-40% - інвестиції будуть йти і далі", - додали вони.

На думку авторів повідомлення, скорочення в експорті частки промисловості не є проблемою або виною потужного сільського господарства. Обидві галузі потерпають від недостатньої держпідтримки і бюрократичних перепон.

"Влада їм теж мало допомагає і часто заважає (хоча зараз багато надихаючих кроків зроблено)", - йдеться у пості.

Нагадаємо, Україна завершила 2019 рік у списку ТОП-лідерів з поставок м'яса птиці (переважно курятини) до Євросоюзу. Беззмінний лідер у цій сфері - компанія "МХП" Юрія Косюка, що забезпечує 90% експорту української курятини за кордон.

Ірина Макаренко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/242330.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua