«Гаряча лінія» начальника управління правового забезпечення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олега Басана на тему «Супроводження судових спорів у справах загальної юрисдикції та правового забезпечення діяльності»

06 апр, 15:47

Днями відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Супроводження судових спорів у справах загальної юрисдикції та правового забезпечення діяльності».
На питання платників відповів начальник управління правового забезпечення Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олег Басан.
Питання 1. Яка динаміка розгляду судами справ за участю органів податкової служби спостерігається за останні три роки?
Відповідь: Станом на 01.03.2020 року у Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області на розгляді перебувало 7258 справ на суму 14,0 млрд грн, з них основна категорія - оскарження податкових повідомлень і рішень. Позови щодо оскарження податкових повідомлень – рішень становлять 4701 справи на суму 10,3 млрд гривень. За позовами до платників податків було 465 справи.
Якщо розглянути ці показники в динаміці, то можна прийти до висновку, що за останні 3 роки кількість справ зменшилася на 40%. Невелике зменшення відбулося як щодо оскарження платниками податкових повідомлень і рішень на 7% (400 справ), так і у справах позовів Державної податкової служби до платників податків.
Питання 2. Які найпоширеніші причини позовних заяв платників податків?
Відповідь: Найбільшу кількість справ за позовами платників податків до Головного управління ДПС становлять справи про визнання недійсними податкових повідомлень-рішень (близько 70%). Найчастіше це оскарження донарахувань та/або застосування штрафних (фінансових) санкцій з ПДВ (39%) та податку на прибуток (11%).
Питання 3. Якими позовами до платників податків найчастіше звертаються до суду податкові органи?
Відповідь: Так, з початку 2020 року більшість справ за позовами Головного управління ДПС до платників податків стосується справ про стягнення податкової заборгованості (51%, або 237 справи).
Також, податкові органи звертаються до суду з позовними заявами до платників податків про накладення арешту на майно (кошти), ініціюють провадження у справах про банкрутство.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/243233.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua