Торговельні обмеження ЄС матимуть відповідну реакцію України - міністерство

20 май, 16:30

Україна цінує торгове співробітництво з ЄС, проте в разі обмежень буде змушена ввести відповідні заходи. Так в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України прокоментували пропозицію Угорщини обмежити ввезення курятини у ЄС з інших країн, передає УНН.

Зазначимо, що сьогодні Україна є одним із найбільших постачальників м’яса птиці у ЄС, а отже будь-які обмеження будуть для країни серйозним ударом. Водночас, Україна є і імпортером м’яса птиці з ЄС, а відтак перекриття торгових кордонів буде взаємоневигідним усім.

У Мінекономіки, посилаючись на дані Євростату, розповіли, що в 2019 році Україна експортувала до ЄС майже 110 тис. тонн м’яса птиці.

“З них в Угорщину — 10,6 тис. тонн (10,6% — ред.)”, — пишуть у міністерстві.

Водночас, з ЄС в Україну було ввезено 130,9 тис. тонн продукту. 13,6% курятини поставила Україні Угорщина, розповіли у Мінекономіки.

Аналогічна тенденція зберігається і в 2020 році. Так, у першому кварталі 2020 року Україна поставила до ЄС 23,4 тис. тонн м’яса свійської птиці, водночас з ЄС було ввезено в Україну — 26,5 тис. тонн.

“Таким чином, обсяги поставок м’яса птиці з ЄС перевищують експорт аналогічних товарів з України до Євросоюзу. А у разі обмеження Європейським Союзом імпорту української птиці, українська сторона виходитиме з необхідності захисту національних інтересів та вжиття відповідних кроків, спрямованих на обмеження імпорту м’яса свійської птиці, походженням з держав-членів ЄС”, — прокоментували у Мінекономіки.

Нагадаємо, нещодавно пролунав тривожний сигнал від ЄС — вони знову хочуть обмежити імпорт з інших країн, у тому числі, ймовірно, розглядається й Україна. Відповідну пропозицію оголосила Угорщина. Якщо таке рішення буде ухвалено, це буде ще один серйозний удар по нашій країні з боку ЄС — подібний до того, що був у лютому цього року через локальний спалах пташиного грипу. Утім, тоді Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства блискавично впоралося з кризою і оперативно відновило продовольчі ланцюжки.

Ірина Макаренко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/244277.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua