Актуальні питання по погашенню податкового боргу платниками податків

02 июн, 18:14

Питання: Як упевнитися, що бізнес - партнер не є боржником?
Відповідь: Оцінити податкові ризики діяльності з партнером по бізнесу, який можливо є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою допоможе сервіс Державної податкової служби України «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» .
Крім того, на вебпорталі ДПС України (https://tax.gov.ua) оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, з якою можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html.
Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема щодо сумлінності у сплаті податків, зборів та платежів, достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання і повідомить про результати пошуку щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.
Звертаємо увагу! Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.
У полі «Податковий номер» вказується код за ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків/серія та/або номер паспорта (для фізичних осіб - платників податків, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати платежі за серією та/або номером паспорта).
У полі «Найменування/прізвище, ім’я, по батькові платника податків» зазначається повністю точна назва платника податків.
Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету  надає платнику податків з використанням кваліфікованого електронного цифрового підпису, доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів.
При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу.
Також платник податків має право надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Питання: Чи є правомірним вилучення податківцями готівки з каси боржника у рахунок погашення його податкового боргу?
Відповідь: Відповідно до ст.95 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності  - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.
Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.
Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок  погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (п.95.4 ст.95 ПКУ). Порядок стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу, затверджено постановою  КМУ від 29.12.2010 р. №1244.

Питання: Чи може бути погашений податковий борг юридичної особи, яка ліквідується, за рахунок майна  її засновників у разі недостатності майна такої особи?
Відповідь: Відповідно до п.97.3 ст.97 Податкового кодексу України у разі якщо внаслідок ліквідації платника податків частина його грошових зобов’язань чи податкового боргу залишається непогашеною у зв’язку з недостатністю майна, така частина погашається за рахунок майна засновників або учасників такого підприємства, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов’язаннями платника податків згідно із законом, у межах повної або додаткової відповідальності.

Питання: Чи може бути тимчасово відмовлено фізичній особі як платнику податків або як керівнику суб’єкта господарювання у виїзді за кордон у разі наявності податкового боргу чи недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?
Відповідь: Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України, порядок вирішення спорів у цій сфері регулюється Законом  України від 21 січня 1994 р. №3857-XII "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (далі - Закон №3857).
Положеннями п.5 ст.6 Закону №3857 встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом.
Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу. Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені Законом України від 02 червня 2016 р. №1404-VIII "Про виконавче провадження". Ним закріплено право державного виконавця, у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України.
Питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України вирішується судом за правилами цивільного судочинства в порядку, передбаченому ст.441  Цивільного процесуального кодексу, та за поданням державного виконавця на підставі п.19 ч.3 ст.18 Закону України "Про виконавче провадження" у зв'язку з ухиленням боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб),  що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом (п.5 ч.1 ст.6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України") .
Таким чином, громадянину України може бути встановлено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, зокрема:
боржнику - фізичній особі – до виконання зобов’язань за рішенням суду у справах про стягнення сум податкового боргу або недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), та за вимогою податкового органу про сплату недоїмки з єдиного внеску;
керівнику боржника - юридичної особи – до виконання зобов’язань за вимогою податкового органу про сплату недоїмки з єдиного внеску або за рішенням суду щодо стягнення сум недоїмки з єдиного внеску.

Питання: За яких умов контролюючий орган має право здійснити погашення податкового боргу шляхом продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі?
Відповідь: Погашення податкового боргу платника податків здійснюється на підставі рішення суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі та прийнятого на його підставі рішення контролюючого органу шляхом продажу майна платника податків на публічних торгах та/або торгівельними організаціями в порядку, визначеному п.п.95.7 – 95.21 ст.95 Податкового кодексу України.

Питання: Чи підлягає списанню сума недоїмки з єдиного внеску, якщо минув термін позовної давності (1095 днів від дня виникнення)?
Відповідь:  Відповідно до ч.7 ст.25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» сума недоїмки не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» несуть зобов'язання із сплати єдиного внеску.

Головне управління ДПС в Одеській області


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/244591.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua