Мінекономіки очікує ріст інфляції на початку наступного року

30 сен, 17:00

Споживчі ціни у серпні очікувано знижувались через сезонність, у річному вимірі ріст інфляції прискорився до 2,5%, при цьому уже на початок наступного року насичення економіки грошима може чинити більший тиск на рівень інфляції. Про це йдеться у огляді інфляції за серпень від Мінекономіки, передає УНН.

"На даний час, незважаючи на певне пом'якшення, з точки зору попередження інфляційних ризиків, політики Національного банку, цінова динаміка знаходиться в прогнозованому тренді (5,9% на кінець року) і відповідає загальній тенденції позитивного розвитку економіки. У подальшому варто очікувати, що процес поступового насичення економіки грошима з метою її пожвавлення, очевидно, сформує більш вагомий тиск на цінову динаміку в результаті накопичувального ефекту, який, швидше за все, суттєво проявиться лише на початку наступного року", - зазначили у Мінекономіки.

У відомстві вказали, що у серпні 2020 року, як і очікувалося, споживчі ціни й далі сезонно знижувалися. За підсумком місяця дефляція становила 0,2% (дефляція в липні – 0,6%).

"Проте в річному розрахунку зростання цін дещо прискорилося до 2,5% (2,4% у липні), що, переважно, стало наслідком серпневого підвищення вартості комунальних послуг (через значне подорожчання природного газу на 37,7%). Водночас зростання цін із початку року становило 1,2% та було рекордно низьким для реалій останніх років", - додали у Мінекономіки.

Нагадаємо, в Україні у серпні зафіксували дефляцію в 0,2%.

Юлія Шрамко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/247330.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua