Не 0% і не 0,01%. НБУ зобов'яже фінкомпанії вказувати реальну вартість кредитів

02 окт, 14:30

Нацбанк готує оновлені вимоги до фінкомпаній щодо розрахунку вартості споживчих кредитів.

Національний банк планує зобов'язати небанківські фінустанови розраховувати та вказувати повну вартість споживчих кредитів. Про це йдеться на Facebook-сторінці НБУ.

"Не 0% чи 0,01%. А (має бути вказана) повна ставка за кредитом, яка включає усі без винятку витрати клієнта", – зазначає регулятор.

Що входить до повної вартості кредиту
У Нацбанку підкреслюють, що до повної вартості кредиту та реальної процентної ставки потрібно включати всі витрати клієнта.

Не лише відсотки, комісії та обов’язкові платежі, а й комісії кредитного посередника та платежі страховика, нотаріуса, реєстратора та інше (якщо вони є).

Такі ж правила вже діють для банків.

Чому це важливо
Розуміти повну вартість кредиту важливо для клієнта. Він повинен точно оцінити свої витрати за кредитом.

"Щоб не було ситуацій, коли клієнт розраховував на одну ставку, а фактична вартість значно більша. Щоб клієнт порівнював пропозиції різних установ та обирав найліпшу", – йдеться у повідомленні НБУ.

Нові правила розрахунку повної вартості кредиту Національний банк планує обговорити з учасниками небанківського фінансового ринку. Лише після цього такі правила ухвалять та вони почнуть діяти.

З відповідним проєктом постанови НБУ щодо правил розрахунку вартості споживчого кредиту можна ознайомитися на сайті регулятора.

Обговорення проєкту правил триватиме до 3 листопада, після чого планується затвердження документу.

Коли почали діяти такі вимоги до банків
З 1 вересня запрацювали нові вимоги щодо розкриття банками інформації про їх послуги в рекламі та на сайтах. З цієї дати банки зобов'язані більш детально повідомляти про реальну вартість кредитів.

На сайтах та в рекламі банківських фінустанов має міститися достовірна, правдива, актуальна та достатня за обсягом інформація не лише про кредити, а й про депозити, їх умови та ризики. Ця інформація не повинна вводити клієнтів в оману.

У Нацбанку підкреслюють, що це дозволить споживачам чітко розуміти умови отримання банківських послуг, порівнювати послуги кількох банків та ухвалювати зважені фінансові рішення.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/247389.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua