У Нафтогазі не виключили експорту Україною газу до країн ЄС взимку

05 окт, 17:30

На початку жовтня обсяг газу у вітчизняних газосховищах досяг 28 млрд куб. м - найбільший за останні десять років рівень завантаження ПСГ. Високі запаси газу дають можливість безперебійно пройти опалювальний сезон 2020/2021, навіть за холодної зими. Не виключено і те, що Україна розпочне власний експорт газу до країн ЄС. Про це повідомили у пресслужбі Укртрансгазу з Групи Нафтогаз, передає УНН.

“Цього року рівень наповнення українських газосховищ досягне найвищого рівня за останні десять років. Відповідно, з боку оператора ПСГ ми зробили все належне, аби найближчий опалювальний сезон пройшов без криз. Не виключаємо, що у разі сприятливої ситуації на європейському ринку Україна розпочне власний експорт газу до країн ЄС. У вітчизняних ПСГ на сьогодні достатньо запасів, щоб не лише забезпечити теплом українців, а й отримати додатковий дохід від реалізації газу за кордоном”, — зазначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

Так, об’єм закачування природного газу в ПСГ України за дев’ять місяців поточного року становить 15,9 млрд куб. м, що на 6,3 % більше, ніж у 2019-му.

З них резиденти закачали 7,5 млрд куб. м газу, що порівняно з минулим роком менше на 42,8%. При цьому вітчизняні газосховища активно поповнюються нерезидентами. З початку 2020 року вони закачали до ПСГ 8,4 млрд куб. м газу, що в 4,4 рази перевищує минулорічні показники.

Станом на 1 жовтня іноземні трейдери зберігають в режимі “Митний склад” 9,7 млрд куб. м газу. Це в 4,2 рази більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

На початок жовтня запас природного газу в підземних газосховищах становить 27,9 млрд куб. м газу (без урахування запасів Вергунського ПСГ, що знаходиться на тимчасово окупованій території Донецької області). Це на 37% перевищує показники минулого року.

"Три українських газосховища — Дашавське, Богородчанське та Кегичівське — вже завершили сезон закачування 2020 року з рівнем наповнення близько 99%", - вказали у компанії.

Нагадаємо, Молдова буде зберігати газ в українських ПСГ.

Юлія Шрамко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/247422.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua