У Нацбанку пропонують скасувати оподаткування доходу від депозитів

09 окт, 14:30

З доходу, отриманого від розміщення депозиту, зараз потрібно сплатити 19,5% податків.

Голова Національного банку Кирило Шевченко пропонує уряду ініціювати питання про скасування податку на доходи за депозитами фізичних осіб (відповідний закон має ухвалити Верховна Рада). Про це Шевченко сказав в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"При використанні такого стандартного банківського інструменту, як депозит, оподаткування відсотків існує. Однією з моїх пропозицій цього року до уряду було скасування податку на доходи за депозитами фізосіб", – зазначив він.

Яка позиція уряду
За словами голови НБУ, у Міністерстві фінансів така пропозиція не знайшла відгуку.

"Причини абсолютно зрозумілі (Мінфін не хоче зменшувати надходження до бюджету), але ми все ж хочемо повернутися до цього питання", – сказав Шевченко.

Він підкреслив, що скасування такого оподаткування важливе з урахуванням значного зниження відсотків за депозитами за останні кілька років.

"Справа в тому, що коли у нас відсоткові ставки (по депозитах) були на рівні 25%, це оподаткування доходу не було таким значущим. Сьогодні, коли дохідність за депозитами, особливо валютними, знизилася, це оподаткування має суттєвий вплив на перерозподіл фінансових ресурсів", – сказав голова НБУ.

Крім того, він звернув увагу на те, що в Україні, на відміну від багатьох інших країн, дуже обмежений перелік інвестиційних інструментів. Фактично для фізичних осіб це лише депозити та державні облігації. Також є альтернатива у вигляді придбання нерухомості, але вона не є інвестиційним інструментом.

На думку Шевченка, для повернення привабливості такого інвестиційного інструменту, як депозити, і було б доцільно скасувати оподаткування відповідного доходу.

"Я розумію, що це оподаткування запроваджувалося у 2014 році вимушено, бо у бюджеті держави було зовсім порожньо, але наразі ситуація не така критична, і ми вже мусимо думати не лише про бюджет, а й про подальший розвиток (банківського) сектору та економіки", – зазначив він.

Як оподатковується дохід від розміщення депозитів
Важливо розуміти, що оподатковується не сама сума розміщеного у банку депозиту, а лише нараховані відсотки, оскільки це дохід фізичної особи.

Ставка податку на доходи фізичних осіб у вигляді процентів від розміщення депозиту становить 18%.

Крім того, такі доходи також є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Таким чином, сумарно з доходу від депозиту потрібно сплатити 19,5% податків.

Податковим агентом у даному разі є банк, в якому розміщено депозит. Тобто саме банк утримує та перераховує в бюджет цей податок.

Динаміка ставок за депозитами
У другому кварталі 2020 року ставки за депозитами в українських банках знизилися більше, ніж за весь 2019 рік.

Гривневі вклади за другий квартал в середньому подешевшали на 2,8 процентних пункти. Середня ставка за валютними вкладами знизилася на 1,82 п.п.

Лідером зниження дохідності стали гривневі вклади на термін від трьох до шести місяців – на 2,8 п.п. до 8,45% річних. Також істотно втратили в ціні заощадження на період від шести до дванадцяти місяців – на 2,77 п.п. до 8,62% річних.

Ставки за доларовими вкладами на період від шести місяців до року знизилися на 0,18 п.п. до 1,31% річних, за вкладами строком понад рік – на 0,12 п.п. до 1,78% річних.

Серед причин падіння депозитних ставок – зниження регулятором облікової ставки (це свого роду індикатор вартості грошей в економіці), а також той факт, що банки сформували надлишкову ліквідність. Іншими словами, фінустанови мають достатньо ресурсів і їм не потрібні гроші населення в умовах зниження активності у сфері кредитування.

Нагадування ЛІГА.Money
Не ризикуйте власним фінансовим благополуччям. Обирайте кредит на особисті цілі в банку за допомогою Кредитометра ЛІГА.Money. Порівнюйте реальну вартість кредиту з усіма комісіями та супутніми витратами.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/247567.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua