Актуальні питання щодо стягнення податкового боргу та заборгованості з єдиного внеску

19 окт, 14:54

В інформаційному агентстві «Мост-Днепр» 15 жовтня 2020 року відбулась пресконференція на тему «Актуальні питання щодо стягнення податкового боргу та заборгованості з ЄСВ».
У пресконференції прийняв участь заступник начальника управління – начальник відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Артем Прихорчук.
Він розповів яким чином платник податків може отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків.
«Для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, платнику необхідно подати заяву про надання такої довідки за встановленою формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733.
У заяві обов’язково вказується, відповідно до якого нормативно-правового акта довідка видається, а саме – назва нормативно-правового акта, його номер та дата прийняття. Заява подається на вибір платника: у паперовій формі – до органу Державної податкової служби за основним місцем обліку такого платника; в електронній формі – на адресу органу Державної податкової служби за основним місцем обліку через приватну частину Електронного кабінету, з дотриманням вимог законодавства. Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві, упродовж 5 робочих днів», – зазначив Артем Прихорчук.
Податківець зупинився на питаннях щодо відповідальності, що передбачені до суб’єктів господарювання, якщо вони своєчасно не сплачують розстрочені суми податкового боргу та при відчуженні майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу.
Також, він акцентував увагу на заходах примусового стягнення, які застосовуються до платників за несплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).
«Порядок стягнення заборгованості з платників визначає Закон України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 04.05.2018 № 469) із змінами. Відповідно до зазначених документів, податковий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню.
Так, у разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти календарних днів з дня отримання узгодженої вимоги, податковий орган надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби узгоджену вимогу про сплату недоїмки.
Окрім цього, суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. До того ж, передбачено право на звернення до суду з позовом про стягнення недоїмки», – підсумував Артем Прихорчук.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/247792.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua