Необхідність своєчасної сплати та погашення заборгованості з єдиного внеску

26 окт, 15:20

Головне управління ДПС в Одеській області приділяє особливу увагу щодо погашення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), який формує дохідну частину Пенсійного фонду України. Саме своєчасна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист.
Як зазначив, виконуючий обов’язки заступника начальника Владислав Грабовий, відомо, що несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це неотриманні пенсії, недофінансовані медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам. Тому пріоритетним напрямом роботи ГУ ДПС в Одеській області є підвищення добровільної сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску та інших доходів бюджету, а також формування високої податкової культури у платників податків.
Відповідно до законодавства, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.
За наявності у платника одночасно зобов’язань зі сплати єдиного внеску, зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – сплата єдиного внеску виконується в першу чергу і має пріоритет перед усіма іншими, крім зобов’язань з виплати заробітної плати», – повідомив Владислав Грабовий.
Адміністрування єдиного внеску регламентується Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 2464-VI від 08.07.2010 року, зі змінами та доповненнями.
Заборгованість зі сплати єдиного внеску по області станом на 01.10.2020 року складає понад 990 млн грн, з яких 830 млн грн припадає на суб’єктів малого бізнесу – фізичних осіб - підприємців.
Фахівцями податкової регіону проводиться активна робота направлена на  зменшення заборгованості зі сплати єдиного внеску, вживаються заходи щодо погашення існуючої суми боргу, а саме: відбуваються спільні наради з органами Державної виконавчої служби, зустрічі з підприємствами – боржниками щодо необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості з єдиного внеску тощо.
Відповідно до норм діючого законодавства, при наявності у платника заборгованості на кінець календарного місяця понад 10 гривень, боржнику надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом.
Якщо платник не провів оплату протягом 10 календарних днів із дня одержання вимоги про сплату боргу (недоїмки), а також не повідомив ДПС про її оскарження, вимога передається Державній виконавчій службі.
Заходами примусового виконання рішень про стягнення заборгованості є:
- звернення стягнення на майно боржника (у тому числі на грошові кошти);
- звернення стягнення на заробітну плату (заробіток), інші доходи, пенсію, стипендію боржника.
Владислав Грабовий наголосив, що за порушення норм законодавства про єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до платників, на яких покладений обов’язок нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок, застосовуються фінансові санкції (штрафи та пеня).
Юридичні або фізичні особи не можуть сплатити грошове зобов’язання з єдиного внеску за інших осіб.
Також відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників – підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.
Головне управління ДПС в Одеській області нагадує платникам податків, що при заповненні платіжних документів необхідно чітко дотримуватись вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666.
У разі перерахування коштів в рахунок погашення боргу з єдиного внеску, при заповненні призначення платежу у полі № 2 друкується код виду сплати «140», який символізує «Надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки з єдиного внеску». «Наявність заборгованості по сплаті єдиного внеску – це не лише недоотримання коштів державою, а ще й втрата особами, які підлягають загальнообов’язковому страхуванню страхового, стажу, а також права на пенсію.
Тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати єдиного внеску та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів.
Нагадуємо, що у жовтні 2020 року мінімальний щомісячний страховий внесок становить 1100,0 гривень. Його несплата за будь-яких причин призведе лише до накопичення боргів.
Переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо в Електронному кабінеті, обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».
Необхідно пам’ятати, що «своєчасна сплата єдиного внеску – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного», – зазначив посадовець.

Головне управління ДПС в Одеській області


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248001.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua