Як зареєструвати право власності на земельну ділянку: роз'яснення

29 окт, 14:45

Земельна ділянка повинна мати кадастровий номер, який є свого роду ідентифікаційним кодом землі.

Здійснювати правочини із земельною ділянкою можна лише за умови внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Міністерства юстиції.

"Згідно із законодавством, в Україні формування земельних ділянок фіксується в Державному земельному кадастрі, а оформлення прав на земельні ділянки – у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. При цьому земельна ділянка може бути об'єктом цивільних правочинів лише після внесення відомостей про неї до обох баз даних", – зазначається у повідомленні.

Здійснити державну реєстрацію права власності на земельну ділянку можна наступним чином.

Перший крок. Земельній ділянці необхідно присвоїти кадастровий номер. Це свого роду ідентифікаційний код землі, без наявності якого сьогодні неможливо провести будь-які юридичні операції з ділянкою. Для присвоєння кадастрового номеру треба звернутися до найближчого розробника документації з землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки на місцевості.

Перевірити (за координатами чи населеним пунктом), чи присвоєно земельній ділянці кадастровий номер, можна за посиланням https://map.land.gov.ua/.

Другий крок. Потрібно звернутися до місцевого виконавчого органу, найближчого нотаріуса чи центру надання адміністративних послуг та подати їм необхідний пакет документів:

- паспорт;

- документ, який є підставою виникнення права на ділянку (наприклад, державний акт на право власності на землю, договір купівлі-продажу, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину).

Третій крок. Документи, подані для державної реєстрації, розглядаються впродовж 5 робочих днів. Після цього залишається отримати витяг із Державного реєстру прав про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Варто враховувати, що так звані державні акти на землю старого зразка є дійсними, тобто держава їх визнає. Але сьогодні головною умовою для отримання офіційного статусу власника землі є присвоєння ділянці кадастрового номеру, а запорукою захисту майна від шахрайських оборудок – оцифрування відповідних відомостей (тобто внесення їх до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

Чому реєстрація права власності на земельну ділянку важлива

У Міністерстві юстиції зазначають, що належне оформлення документів, які підтверджують право власності на земельну ділянку, а також внесення таких відомостей до Державного реєстру прав допоможе захистити власність від шахрайських дій.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248086.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua