Обов'язкове медичне страхування. У Раді розповіли про терміни введення в Україні

03 ноя, 14:00

З 2023 року в Україні може почати діяти система обов'язкового медичного страхування.

У 2021 році Верховна Рада може ухвалити закон про систему обов'язкового медичного страхування, а працювати така система почне з 2023 року. Про це повідомив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький в ефірі телеканалу "1+1".

За його словами, наразі вивчається відповідний досвід різних країн світу.

"Ми вивчаємо досвід декількох країн світу. Є 4 моделі страхової медицини: модель таких країн, як Велика Британія та Канада, модель Німеччини, Ізраїлю та Нідерландів, модель Семашка, яка сьогодні залишилася у Білорусі та на Кубі, а також повністю приватна модель, як у Сполучених Штатах. Але ми собі її дозволити не можемо, тому що вона дуже дорога", – сказав депутат.

За його словами, оптимальною для України могла би стати модель Німеччини, Ізраїлю та Нідерландів.

"У такому разі держава та громадянин у рівній мірі відповідають за здоров'я громадян. Держава бере на себе фінансування гарантованого базового пакету, в який входить екстрена медична допомога, лікування інфекційних хвороб (боротьба з епідеміями), психіатрична, протитуберкульозна допомога, допомога у разі інфарктів, інсультів, онкологічних захворювань. За решту медпослуг платить громадянин (протезування зубів, планова операція, не пов'язана з небезпекою для життя, планові обстеження)", – зазначив Радуцький.

Якщо так званий базовий пакет медпослуг оплачуватиме держава, розширене страхове покриття громадянин зможе докупити у страхових компаній самостійно.

Голова комітету Ради додав, що в Україні багатьом людям зарплати виплачуються у конвертах, тобто без сплати податків. За його словами, якщо "хоча б у 70% громадян буде "біла" зарплата, це дозволить запровадити страхову медицину".

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248176.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua