Підвищення пенсій. Кому збільшать виплати з 1 грудня

19 ноя, 15:00

У Мінсоцполітики роз'яснили, яким категоріям пенсіонерів підвищать виплати з 1 грудня.

З 1 грудня в Україні підвищиться прожитковий мінімум, а також пов'язані з цим показником пенсійні виплати для деяких категорій пенсіонерів. Про це повідомив радник міністра соціальної політики Микола Шамбір в ефірі телеканалу UA: Перший.

"У грудні буде підвищення прожиткового мінімуму з 1712 до 1769 грн (для осіб, які втратили працездатність)…Відповідно підвищиться мінімальна пенсія (також з 1712 до 1769 грн) та надбавки, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму", – зазначив він.

Чи зростуть максимальні пенсії

Микола Шамбір додав, що зростуть також максимальні пенсії. Розмір максимальної пенсії складає 10 прожиткових мінімумів, тобто з 1 грудня розмір такої виплати збільшиться з 17 120 грн до 17 690 грн.

"Досить невеликий відсоток (пенсіонерів в Україні отримує максимальні пенсії). Це буквально кілька тисяч осіб", – сказав радник міністра соцполітики.

Кому ще підвищать пенсії з 1 грудня

Окрім мінімальної та максимальної пенсії за віком, а також надбавок, прив'язаних до прожиткового мінімуму, з 1 грудня також зростуть:

- мінімальна пенсія з інвалідності та мінімальна пенсія у зв’язку з втратою годувальника;

- мінімальні пенсійні виплати шахтарям, інвалідам війни, учасникам бойових дій, людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- пенсії за особливі заслуги перед Україною;

- щомісячна державна адресна допомога людям з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та на догляд інвалідам війни та учасникам бойових дій.

Крім того, з 1 грудня зросте надбавка пенсіонерам за стаж. Це щомісячна доплата для тих, хто має стаж більше 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки). Така надбавка складає 1% від мінімальної пенсії за кожен додатковий рік, вона зросте з 17,12 грн до 17,69 грн.

Перерахунок пенсій з 1 грудня проведуть автоматично. Цей процес не потребуватиме особистого звернення громадян до органів Пенсійного фонду.

Скільки пенсіонерів в Україні

На 1 жовтня 2020 року в Україні було 11 219 396 пенсіонерів. Середній розмір пенсійної виплати на цю дату складав 3 410,60 грн ($121,3 за офіційним курсом НБУ на 18 листопада).

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248466.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua