В Україні різко дорожчає скраплений газ

09 ноя, 10:38

На деяких заправках за ціною він вже наздоганяє 95-й бензин. Українські водії, які навесні, після стрибка ціни на пальне, перейшли на газ, вважають це змовою бізнесменів. Фахівці ж кажуть, що здорожчання скрапленого газу ще більше посилює енергетичну залежність України від Росії.

За кілька днів скраплений газ на заправках здорожчав наину. Газ зрівнявся у ціні з 92-м, а в Криму навіть з 95-м бензином. Українці бачать у цьому змову виробників газу. В Україні чотири основних виробники, три з них контролює держава - це "Укрнафта", "Укргазвидобування", "Укртатнафта", а також російський "Лінос". Вони не пояснюють причин зростання оптових цін за два тижні на майже 90%. Натомість пояснюють торговці: понад половину нашого скрапленого газу експортують до Європи, де ближче до зими зростають попит і ціни. Газу на експорт і внутрішній ринок не вистачило, кажуть торговці, і ціни пішли вгору. Адже через весняний бензиновий дефіцит в Україні чимало водіїв переобладнали авто на дешевший скраплений газ і його споживання зросло вдвічі.
Григорій Воропай, генеральний директор компанії з продажу скрапленого газу: "Оскільки ми живемо в нормальних ринкових умовах, у нас всі обсяги були зорієнтовані на експорт, тому у нас оголився внутрішній ринок. Найближчим часом роздрібні ціни повернуться до 2,5-2,6 за літр, потім вони знову піднімуться до 2,7-2,8 в березні, у квітні повернуться до 2,4-2,5".
Фахівці визнають, що ціни стрибатимуть, поки чиновники не зрозуміють, що енергетичну залежність можна і треба зменшувати. Зокрема, залишати більше газу на внутрішньому ринку. Наше експортне мито на скраплений газ – 25 доларів за тонну, в той час як в Росії – 135. Аби внутрішній ринок краще розвивався, держава має при потребі збільшувати вивізне мито на газ. Польща та інші європейські країни послідовно стимулювали своїх громадян споживати скраплений газ – тримали низькі ціни за допомогою податкових пільг. Нині вони купують російської нафти на третину менше.
Віталій Давій, експерт нафтогазового ринку: "Це серйозно дозволило зменшити залежність саме від нафтових компаній. Якщо на ринку традиційних нафтопродуктів виникав дефіцит, то його польська сторона мала можливість компенсовувати за рахунок газового сегменту".
Нині у Польщіина автомобілів мають газові установки, а мережа автозаправок – найбільша у світі. Україна ж виробить цього року 750 тисяч тонн скрапленого газу і понадину його експортує. Фахівці наполягають, що чиновники мають порахувати, скільки газу може спожити Україна, аби обмежити надмірний експорт. В умовах стабільності краще розвиватиметься газова інфраструктура, а отже і зменшиться залежність від цін на пальне з Росії.//ICTV
Инф. ictv

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/2486.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua