Приріст на мільярди. Гривневі вклади в банках ростуть швидше валютних

27 ноя, 15:30

За жовтень депозити фізичних осіб у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів збільшилися на 7,7 млрд грн.

На початку листопада загальна сума вкладів фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 575,06 млрд грн, що на 7,67 млрд грн більше, ніж на початку жовтня (567,39 млрд грн). Про це повідомляється на Facebook-сторінці ФГВФО.

Динаміка гривневих та валютних вкладів

Із загальної суми вкладів фізичних осіб на початок листопада вклади у національній валюті – 330,73 млрд грн (+5,14 млрд грн за жовтень), а вклади в іноземній валюті – 244,33 млрд грн (+2,53 млрд грн за жовтень). Тобто приріст гривневих вкладів у жовтні був удвічі більшим, ніж приріст валютних.

У Фонді нагадують, що при здійсненні виплат за вкладами в іноземній валюті вони перераховуються в гривню за офіційним курсом, встановленим Національним банком на день початку процедури виведення банку з ринку.

Вклади 98,1% вкладників у банках-учасниках Фонду не перевищують 200 000 грн, а тому повністю підпадають під гарантії Фонду. Загальна сума цих вкладів складає 224,90 млрд грн.

Частка фізичних осіб-підприємців у структурі вкладників становить 3,2%, а сума їх вкладів на 1 листопада склала 44,30 млрд грн (7,7% від загальної суми вкладів).

З 1 січня 2017 року вклади фізичних осіб-підприємців підпадають під гарантії ФГВФО.

На 1 листопада учасниками Фонду гарантування були 73 з 74 українських банків. Не є учасником Фонду лише державний Ощадбанк.

Однак на початку вересня нинішнього року Рада з фінансової стабільності схвалила входження Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів з 1 січня 2021.

Зараз депозити вкладників Ощадбанку гарантовані державою в повному обсязі, тобто на 100% незалежно від суми. Після приєднання до ФГВФО розмір гарантованої суми для нових вкладників складатиме 200 000 грн.

Як гарантуються вклади

У разі визнання банку неплатоспроможним кошти за вкладами фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців відшкодовуються Фондом гарантування вкладів. Максимальна сума відшкодування одній особі в одному банку (незалежно від кількості вкладів) – 200 000 гривень.

Вкладом вважаються не тільки депозити, а й карткові рахунки, на які вкладник отримує зарплату, пенсію, стипендію та інші виплати.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248679.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua