В Україні можуть зникнути безкоштовні платіжні картки

04 дек, 15:00

У разі ухвалення Верховною Радою законопроєкту №4178 або №4178-1 усі платіжні картки в Україні можуть стати платними.

На розгляді у Верховній Раді знаходяться законопроєкти №4178 та №4178-1, які передбачають заборону для банків заробляти на комісіях торговців, в результаті чого усі платіжні картки в Україні можуть стати платними. Про це повідомив заступник голови Національного банку Олексій Шабан у ході круглого столу, проведеного онлайн "Фінансовим клубом".

"Безконтактний пластик, який треба прикласти до терміналу, коштує грошей. Заготовка коштує 36-50 грн, залежно від виробника. Ми повинні розуміти, що тепер кожного разу, отримуючи картку, громадянин повинен буде заплатити ці 50 грн. Або якщо втратив картку – ще 50 грн", – зазначив Шабан.

За його словами, в європейських країнах кожна взаємодія з банком – готівкова або безготівкова – коштує грошей. Однак в Україні люди звикли до того, що картка видається безкоштовно, гроші в банкоматі теж часто можна отримати безкоштовно.

Коли зареєстровані законопроєкти

Законопроєкт №4178 зареєстрували у парламенті 1 жовтня, його автором є депутат Микола Княжицький від "Європейської солідарності", а законопроєкт №4178-1 – 15 жовтня, його авторами є 8 депутатів від "Слуги народу".

Проєкти передбачають зниження комісії за еквайринг до 0,5-1,4%, а комісії інтерчейндж – до 0,3-0,9%.

За словами директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександра Карпова, в Україні більше 10 млн дебетових карток є безкоштовними.

В країнах Євросоюзу після зниження комісії інтерчейндж зникли з ринку пропозиції з безкоштовного обслуговування карток.

Як зазначив Карпов, з урахуванням необхідності обробки, доставки, обслуговування пластикової заготовки платіжна картка може коштувати в Україні від 100 грн.

З цієї причини кількість карток в гаманцях українців може скоротитися до однієї – зарплатної.

Скільки платіжних карток в Україні

За даними Національного банку, загальна кількість емітованих платіжних карток в обігу на початок листопада складала 73,4 млн штук. З них активних (за якими була здійснена хоча б одна операція за останні три місяці) – 38,4 млн штук (52,3%).

Із загальної кількості платіжних карток безконтактними є 11,5 млн штук, токенізованими – 3,4 млн штук.

У розрізі платіжних систем ситуація наступна: карток системи MasterCard в Україні налічується 48,2 млн штук (65,8%), системи Visa – 24,5 млн штук (33,4%), платіжної системи "Простір" – 0,6 млн штук (0,8%), карток інших платіжних систем – менше 0,1%.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248871.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua