Ми можемо протестувати на COVID-19 за місяць все населення України - експерт

09 дек, 09:15

Потужностей вітчизняних розробників тест-систем на COVID-19 вистачить для того, щоб протестувати за місяць все населення країни. Єдине, що для цього потрібне — політична воля та підтримка уряду. Про це УНН розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

“Безумовно, ще коли починалася історія з коронавірусом, вітчизняні виробники казали, що українські вчені здатні робити тести не гірші, ніж імпортні. І вони значно дешевші”, — зазначив він.

Розвиток української фармпромисловості дає змогу налагодити масовий випуск необхідний об’ємів тестів, які в десятки разів дешевші за аналогічні за якістю іноземні зразки.

“Це буде значно дешевше, ніж купувати за кордоном. І так, тоді ми за місяць зможемо протестувати всіх. Єдине, що уряд повинен якимось чином їх підтримати, мотивувати виробників, дати їм державне замовлення чи якісь пільги з оподаткування. У світі є багато методів, щоб заохочувати свого виробника”, — наголосив експерт.

Так, за допомогою нових українських тестів DIA®-SARS-CoV-2-Ag-R на антиген можна тестувати один мільйон людей на добу.

При цьому розроблена тест-система коштує всього лише 47 гривень, що у десятки разів дешевше за ПЛР-тестування та закордонні експрес-тести на антиген. Тому вчені “Діапроф-Мед” готові долучитись до ініціативи уряду з масового тестування населення.

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування, 79% українців підтримують ідею масового тестування населення як засобу боротьби із COVID-19.

Петро Івасюк

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/248953.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua