Окремі питання адміністрування ПДВ

21 дек, 09:16

В інформаційному агентстві «Мост-Днепр» днями відбулась пресконференція на тему «Окремі питання адміністрування ПДВ».
У пресконференції прийняли участь заступник начальника відділу адміністрування ПДВ, податку на прибуток на камеральних перевірок податкової звітності управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Неля Добросовістна та головний державний ревізор - інспектор відділу адміністрування ПДВ, податку на прибуток на камеральних перевірок податкової звітності управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світлана Плоха.
Інформуючи учасників пресконференції про актуальні питання функціонування Системи електронного адміністрування ПДВ, що виникали у платників податків на протязі 2020 року Неля Добросовістна зупинилась на наступних напрямках:
- зміна показників, що відображені у витягу з системи електронного адміністрування ПДВ, в тому числі у платника, реорганізованого шляхом приєднання, злиття, перетворення;
- суми податкових зобов’язань, які підлягають сплаті на рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ;
- виникнення показника «сума відхилення» в Електронному кабінеті платника (меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Розрахунок суми перевищення»);
- стосовно змін суми ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН, на суму надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, які повернуті на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ та інші.
Світлана Плоха проінформувала про певні зміни протягом 2020 року у веденні обліку податкових пільг контролюючими органами.
Вона зазначила, що починаючи з 01 січня 2020 року інформація про суми податкових пільг відображається у податковій звітності відповідного податку чи збору, що подається контролюючому органу у строки, встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ).
На теперішній час роль Звіту про суми податкових пільг виконує Додаток 6 до декларації з ПДВ «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю (Д6)».
Податкова пільга з ПДВ виникає лише в разі здійснення платником податку в звітному періоді операцій, звільнених від ПДВ на підставі ст. 197 ПКУ, підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.
При цьому, для заповнення Додатку 6 по операціях, які оподатковуються за ставками 0 або 7%, податкові пільги не розраховуються та не відображаються!
Також, обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів у осіб, які не зареєстровані як платники ПДВ, не беруть участі у розрахунку сум податкових пільг, навіть якщо вони використані в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ.
«Протягом 2020 році відбулися зміни в частині звільнення від оподаткування ПДВ окремих операцій, зокрема:
- врегульовано питання звільнення від оподаткування ПДВ операцій сільськогосподарських товаровиробників із ввезення племінних чистопородних тварин;
- змінено порядок оподаткування операцій з експорту соєвих бобів та насіння свиріпи або ріпаку;
- питання щодо необхідності нарахування ПДВ підприємствам агропромислового комплексу за загиблий урожай» – підсумувала Світлана Плоха.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/249274.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua