Систему гарантування вкладів хочуть поширити на небанківський сектор

21 дек, 15:15

Вклади фізосіб у небанківських фінустановах у майбутньому гарантуватиме ФГВФО.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб працює над створенням єдиної системи гарантування вкладів, яка поширюватиметься не тільки на банки, а й на небанківські фінустанови. Про це повідомила директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут.

За її словами, це передбачено Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року. Фонд є одним із головних виконавців стратегії.

"Ми, загартувавшись масштабною банківською кризою 2014-2017 років, змогли вибудувати систему гарантування за найкращими світовими практиками і повністю готові "прийняти до родини Фонду" небанківські фінустанови", – зазначила Світлана Рекрут.

Умови гарантування вкладів у небанківських фінустановах
У Фонді зазначають, що однією з головних умов включення небанківських фінустанов до системи гарантування вкладів є наявність якісного нагляду за діяльністю цих компаній.

Крім того, важливим є забезпечення балансу, тобто створення умов, за яких поширення гарантій на вклади в небанківських фінустановах не обернеться додатковим навантаженням на банки-учасники ФГВФО.

Скільки банків та небанківських фінустанов в Україні
Участниками Фонду гарантування вкладів є 73 банки. Не є учасником ФГВФО лише державний Ощадбанк.

Станом на кінець жовтня на небанківському фінансовому ринку діяло 327 кредитних спілок, членами яких є 442 900 осіб. Із них 19 200 осіб мають депозитні рахунки на загальну суму трохи більше 1,4 млрд грн. При цьому середній розмір вкладу складає 73 800 грн.

Страхових компаній на ринку 215, але страховиків, які займаються виключно страхуванням життя – лише 20. В них застраховані 5,6 млн осіб, а резерви із страхування життя складають близько 11,9 млрд грн.

Для порівняння, 73 банки-учасники ФГВФО мають на своїх рахунках 575,1 млрд грн, а можлива сума відшкодування за вкладами сягає 334,5 млрд грн.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/249290.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua