Світовий банк виділить Україні гроші на вакцину від COVID-19: проект передбачає 2,5 млрд грн

21 янв, 18:00

Україна отримає від Світового банку кошти для закупівлі вакцини від COVID-19. Новий проект для боротьби з коронавірусом передбачає виділення 2,5 млрд грн. Про це під час брифінгу сказала заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова, передає кореспондент УНН.

“Україна отримає ще один вантаж і ще одні кошти для закупівлі вакцини від COVID-19. Цього разу допомогу і підтримку надає Світовий банк. Майже 2,5 млрд грн планується виділити для нового проекту - екстрене реагування на COVID-19 та вакцинацію в Україні. Відповідні переговори ведуться між радою виконавчих директорів Світового банку, починаючи з грудня минулого року. У рамках підготовки проекту буде враховано впроваджену стратегію розгортання вакцинації, яка є і затверджена на сьогодні Національною стратегією вакцинації, яка надаватиме пріоритет групам найбільшого ризику, сприятиме максимальному ефективному використанні обмежених ресурсів та залучатиме інформаційні технології”, - сказала Світлана Шаталова.

Нагадаємо, що МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення — уже виділено 9 пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

Відзначимо, Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Довідка: COVAX — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (GAVI), із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Наразі близько 180 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна.

Дар'я Панченко

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/249984.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua