До літа Україна отримає «десь 10 млн вакцин» від коронавірусу - Зеленський

08 фев, 18:00

До літа Україна отримає щонайменше 10 млн вакцин від коронавірусу. Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час дискусії на форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді”, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Я впевнений, до літа ми будемо мати десь 10 млн вакцин. Поставлена задача: де тільки є вакцини — ми беремо вакцини. Я знаю, що європейські країни перевіряють, скільки людей у них готові вакцинуватись, і роблять графік. Я попросив (віце-прем'єр-міністра - голову Мінцифри — ред.) Михайла Федорова разом з (очільником МОЗ — ред.) Максимом Степановим ще у листопаді підготувати велику платформу, щоб люди мали можливість записуватись (на вакцинацію — ред.)”, — сказав Зеленський.

Деталі

Зі слів президента, такий графік буде підготовлено до першого масового вакцинування в Україні, платформу буде доєднано до “Дії”.

“Я думаю, що ми отримаємо більше мільйона (вакцин — ред.) у лютому”, - додав він.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Саша Картер

Источник: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/250376.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua