Електронні гроші. У 2020 році українці збільшили обсяг операцій: інфографіка

25 фев, 14:45

У минулому році збільшилися обсяг операцій з електронними грошима та кількість електронних гаманців.

Обсяг операцій з електронними грошима у 2020 році збільшився на 2,59 млрд грн (на 15%) до 19,304 млрд грн. Про це повідомив Національний банк.

"Українцям дедалі більше подобається такий вид коштів. Попит на них зростав упродовж всього року", – йдеться у повідомленні.

Кількість електронних гаманців за минулий рік збільшилася на 5 млн (на 7%) – до 79 млн.

У той же час обсяг випущених у 2020 році електронних грошей зменшився втричі у порівнянні з 2019 роком – до 60 млн грн.

"Є певне зменшення обсягу випущених електронних грошей, однак річ у тім, що у другому півріччі 2020 року ринок залишили кілька великих учасників", – пояснили в Нацбанку.

Інфографіка: Національний банк

Що таке електронні гроші
Електронні гроші – це одиниці вартості, які зберігаються на електронних пристроях та можуть прийматися як засіб платежу, проте на них не поширюються гарантії за вкладами.

Зберігаються електронні гроші в електронних гаманцях (це смарт-картка або інший електронний носій із вбудованим чипом, що дозволяє зберігати електронні гроші і здійснювати роздрібні платежі).

Випускати електронні гроші можуть лише банки. Банк, який випускає електронні гроші, бере на себе зобов'язання з їх погашення в обмін на готівкові або безготівкові кошти.

У той же час послугу електронного гаманця надають розробники відповідного програмного забезпечення.

У чому відмінність при розрахунках
Основними відмінностями розрахунків електронними грошима від безготівкових розрахунків за допомогою банківських карток раніше були неперсоніфікованість та конфіденційність.

Банківська картка завжди випускається з прив'язкою до рахунку, відкритого на конкретну особу, про яку банку відомі основні дані.

Під час розрахунків банківською платіжною карткою відбувається списання коштів саме з рахунку клієнта, тому відомо, який клієнт, за що і де розраховувався.

Однак за умов розрахунках електронними грошима списання коштів здійснювалося з електронного гаманця, який має номер і не містить інформації про його власника, тобто ідентифікувався гаманець, а не його власник. Це робило такі операції неперсоніфікованими.

У той же час у лютому 2021 року в Нацбанку повідомили, що у минулому році вдалося зробити використання електронних грошей прозорішим.

"Тепер кожен користувач буде ідентифікований та верифікований банком так само, як і під час звичайного відкриття рахунку. А перекази з використанням електронних грошей супроводжуватимуться інформацією про платника та отримувача", – підкреслюють в НБУ.

Відповідні заходи здійснено в рамках гармонізації регулювання цієї сфери із законодавством ЄС у сфері фінмоніторингу.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/250802.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua