Знай свої права. НБУ почав інформкампанію із захисту прав споживачів фінпослуг

04 мар, 14:00

Мета кампанії – покращити обізнаність громадян щодо прав та обов’язків під час користування фінпослугами.

Національний банк за підтримки омбудсмена Людмили Денісової з березня розпочав інформаційну кампанію із захисту прав споживачів фінансових послуг "Знай свої права". Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Мета кампанії – покращити обізнаність громадян про права та обов’язки під час користування фінансовими послугами", – йдеться у повідомленні.

За 2020 рік Національний банк отримав близько 16 000 письмових звернень споживачів фінансових послуг. Близько 40% цих звернень стосувалися випадків з ознаками порушення прав споживачів.

До омбудсмена у 2020 році надійшло понад 2 000 повідомлень про порушення прав людини у сфері захисту персональних даних. Більшість із них стосувалися порушення прав громадян колекторами.

Під час проведення кампанії НБУ роз'яснюватиме українцям, як уникнути типових порушень: оманливих кредитів "під 0%", нав’язаних додаткових послуг, зміни тарифів на обслуговування рахунку без попередження, агресивної поведінки колекторів тощо.

Кампанія триватиме впродовж березня-травня в усіх регіонах України.

В рамках кампанії Національний банк створив спеціальну веб-сторінку "Знай свої права", а також більше каналів зв’язку, за допомогою яких споживачі фінпослуг зможуть ставити питання регулятору (це чат-боти у Viber та Telegram, а також чат-бот на офіційному сайті НБУ).

У Нацбанку підкреслюють, що українці нерідко з пересторогою ставляться до фінансових послуг або не користуються ними взагалі. Серед причин такої поведінки – пережиті кризи, негативний досвід, а також недостатня обізнаність про переваги користування фінансовими продуктами.

Інформкампанія має сприяти покращенню фінансової обізнаності українців.

Захід відбувається за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування уряду Великої Британії в Україні, а також проєкту технічної допомоги Європейського Союзу "Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком" (EU-FINREG).

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/250990.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua