Вплив коронакризи на економіку. Що змінюється на ринку праці та оренди житла

10 мар, 14:00

Центр економічної стратегії проаналізував вплив коронакризи на економіку.

Фахівці Центру економічної стратегії (ЦЕС) проаналізували, якою з початку карантину була динаміка користування POS-терміналами в торгових мережах, як змінювалася мобільність громадян, вартість оренди житла, ситуація на ринку праці, а також споживання електроенергії. Про це йдеться у дослідженні ЦЕС.

"Оновили дані трекеру економічних змін під час пандемії. Ми проаналізували мобільність громадян, пошук роботи та вакансії, оплати терміналами Приватбанку і Приват24, а також споживання електроенергії", – йдеться у повідомленні.

Мобільність українців
Рівень мобільності підвищився після приходу тепла в середньому на 5% порівняно з початком березня. Кількість відвідувачів продуктових магазинів та аптек майже досягла минулорічних значень, у розважальні центри ходять на 4% частіше, ніж на початку березня, а транспортом користується на 6% більше людей.

На роботу теж почали ходити на 5% частіше, проте цей показник досі на 25% нижчий, ніж минулого року до карантину.

Ринок праці
Кількість публікацій нових вакансій стабілізувалася на майже такому ж рівні, що і минулого року до карантину. Проте охочих знайти роботу щотижня більшає, зважаючи на кількість нових резюме на сайтах. Резюме наразі на 28% більше, ніж в аналогічний час минулого року.

Кількість резюме збільшується високими темпами (швидше, ніж кількість оголошень про вакансії) і вже набагато вища рівня 2020 (+24%) та 2019 років (+62%).

Споживання електроенергії
Споживання електроенергії з початку березня дещо знизилося, проте зараз знову стабілізувалося на рівні 98% від споживання за аналогічний період 2020 року та на рівні 95% від споживання у 2019 році.

Ці показники відкориговані на температуру повітря, щоб зважити на погодні умови та показати лише економічний фактор впливу на споживання.

Оренда житла
Ціни на оренду квартир у Києві є стабільними і вищими за показники під час минулорічного локдауну в середньому на 9%.

Центр економічної стратегії – це неурядовий дослідницький центр з питань економічної політики, заснований у травні 2015 року. Центр займається дослідженням різних напрямків державної економічної політики.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/251089.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua