Лічильники газу. Хто має платити за повірку приладів

25 май, 14:15

Газорозподільні підприємства зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення у квартирах та приватних будинках.

Повірка лічильників газу може проводитися періодично (в плановому порядку) або позачергово і саме від цього залежить, хто платитиме за її проведення. Про це йдеться на Facebook-сторінці сервісу для споживачів природного газу 104.ua.

Хто платить за повірку
Періодичну повірку лічильників оплачує газорозподільне підприємство. Це стосується як технічного обслуговування лічильника, так і пов'язаного з повіркою демонтажа, транспортування та монтажа.

Стосовно позачергової та експертної повірки лічильників газу, то пов’язані з цим витрати (на демонтаж, транспортування та монтаж) мають бути компенсовані:

- їхнім ініціатором, якщо за результатами позачергової та експертної повірки лічильника не буде підтверджено факт його невідповідності нормативним документам;

- споживачем, якщо за результатами позачергової та експертної повірки лічильника буде підтверджена його невідповідність нормативним документам у сфері метрології або факт несанкціонованого втручання в роботу приладу.

Як здійснюється повірка за один день
Умовами для повірки лічильника за один день є:

- відсутність втручань у лічильник;

- прилад має бути власністю споживача.

У разі зняття лічильника на планову повірку, споживачу можуть запропонувати обміняти лічильник, який є його власністю на лічильник, який є власністю облгазу.

За згодою укладається договір зміни лічильника, оформлюється акт приймання-передачі та споживач одномоментно отримує у власність інший газовий лічильник.

У такому випадку не треба очікувати результатів повірки свого лічильника, монтажу (демонтажу) приладу обліку або заміни непридатного лічильника.

Хто повинен платити за установку лічильника газу
Як роз'яснили у Міністерстві юстиції, закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" передбачає здійснення фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення за рахунок суб'єктів господарювання, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.

Таким чином, газорозподільні підприємства зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення у квартирах чи приватних будинках, де газ використовується для підігріву води та приготування їжі.

Споживачі платять за газопостачання за тарифами, в яких вже передбачені витрати і на установку лічильників газу (в тому числі індивідуальних), тому газорозподільні компанії зобов'язані надавати такі послуги.

Коли мають бути встановлені лічильники
5 березня 2021 року Верховна Рада відклала кінцевий термін встановлення газорозподільними компаніями індивідуальних лічильників газу для населення до 1 січня 2023 року (раніше передбачалося, що це має статися до 1 січня 2021 року).

Йдеться про споживачів газу, які проживають у квартирах чи приватних будинках та використовують газ для приготування їжі.

Усього в Україні близько 13 млн побутових споживачів газу. Більше половини з них (близько 7,5 млн) споживають паливо комплексно, тобто для приготування їжі, підігріву води і опалення. Для приготування їжі та підігріву води використовують газ близько 1 млн споживачів, а лише для приготування їжі – близько 4,5 млн.

І якщо споживачі двох перших категорій переважно мають вже налагоджений облік використання палива, то значна частка споживачів третьої категорії (більше половини) не мають лічильників газу.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/252748.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua