Створення бізнесу. Що не можна використовувати в назві нової юрособи

27 май, 15:00

Найменування однієї юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юрособи.

Під час створення юридичної особи та вибору назви для неї варто враховувати, що ця назва має відповідати встановленим державою вимогам. Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства юстиції.

Відповідні вимоги встановлені законом "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

Що у назві є прийнятним
Найменування юрособи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму (крім державних органів, органів місцевого самоврядування, державних, комунальних організацій, закладів, установ) та назву.

У назві може міститися власна назва юридичної особи, а також інформація про мету діяльності, вид, спосіб утворення, залежність юридичної особи та інші відомості згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм юросіб, встановленими Цивільним та Господарським кодексами та профільним законом.

Найменування релігійної організації може містити інформацію про її організаційно-правову форму (лише за бажанням такої юридичної особи).

Чого не може бути у назві
Найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юрособи (це не стосується органів місцевого самоврядування).

У найменуванні юридичних осіб забороняється використовувати:

- повне чи скорочене найменування державних органів або органів місцевого самоврядування (або похідні від цих найменувань), історичні державні найменування, перелік яких установлює Кабінет Міністрів (у найменуваннях юридичних осіб приватного права). Із переліком повних та скорочених історичних державних найменувань, які забороняється використовувати у найменуваннях юридичних осіб приватного права, можна ознайомитися за таким посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/479-2016-%D1%80#n7

- символіку комуністичного або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, заборона використання яких встановлена законодавством;

- терміни, абревіатури, похідні терміни, заборона використання яких передбачена законом.

Вимоги до написання назви
Міністерство юстиції наказом №368/5 від 5 березня 2012 року встановило вимоги до написання найменувань юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юрособи.

Цей документ передбачає, що для написання найменування юридичної особи можуть використовуватися:

- літери українського алфавіту;

- літери латинського алфавіту;

- певний встановлений перелік розділових знаків та символів;

- арабські та римські цифри.

Використання інших символів та розділових знаків у найменуваннях юридичних осіб не допускається.

За даними Державної служби статистики, на 1 травня 2021 року в Україні налічувалося 1,412 млн юридичних осіб, з них найбільше – у формі товариств з обмеженою відповідальністю (0,72 млн) та приватних підприємств (0,2 млн).

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/252813.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua