Для переміщення пального транспортним засобам необхідно мати статус акцизного складу

04 июн, 15:10

Протидія нелегальному ринку обігу пального в пріоритеті задач, поставлених Урядом України. Ефект від його ліквідації для економіки країни буде значний, адже виведення в правове поле нелегальних АЗС – це додаткові надходження до бюджету.
У 2021 році в сфері обігу паливо-мастильних матеріалів фахівцями податкової служби Дніпропетровщини проведено 48 перевірок АЗС на території Дніпропетровській області. За результатами вжитих заходів встановлено порушень податкового законодавства на загальну суму 7,2 млн гривень.
У ході проведення перевірок встановлено 15 АЗС, якими подано до органів ДПС недостовірні дані в документах на право отримання відповідних ліцензій на роздрібну торгівлю пальним. На підставі матеріалів перевірок 15 ліцензій анульовано.
Податковим законодавством встановлена відповідальність для суб’єктів господарювання, які порушують встановлені законодавчі норми при реалізації пального.
Так, Податковим кодексом України (ПКУ) визначено, що транспортні засоби, які набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки, повинні обліковуватися в Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий (п.п. 230.1.5       п. 230.1 ст. 230 ПКУ).
Переміщення пального транспортними засобами, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН), складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, а також не зазначені у заявках на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, які надіслані центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, забороняється.
У разі виявлення фактів переміщення пального з використанням транспортних засобів, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне у таких транспортних засобах, або в заявках на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, відповідні контролюючі органи тимчасово (до винесення рішення суду) вилучають таке пальне та транспортні засоби з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винесення постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію) (п. 228.3 ст. 228 ПКУ).
Функціонування нелегальних АЗС негативно впливає безпосередньо на місцевий бюджет області і наносить колосальний збиток усій економіці України.
Податкова служба Дніпропетровського регіону за активний діалог з бізнесом задля побудови цивілізованого паливного ринку. Наша спільна мета – подолання тіньового сектору у цій галузі, забезпечення динамічного зростання надходжень до бюджету і його конвертація у соціально відчутний результат, направлений на захист споживачів від контрафактної і небезпечної продукції.
На цьому акцентувала увагу начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/253046.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua