Електронний лікарняний. Якими є особливості його оформлення

16 июл, 15:30

З 1 червня електронні лікарняні почали тестувати 200 лікарень по всій Україні, поступово кількість таких медзакладів збільшилася.

В Україні триває перехідний період впровадження електронних лікарняних, тому у Фонді соціального страхування розповіли про особливості оформлення таких документів. Про це йдеться у повідомленні ФССУ.

"До формування медичних висновків, на підставі яких для застрахованих осіб автоматично формуються е-лікарняні, вже залучені лікарі понад 550 медичних закладів", – йдеться у повідомленні.

Відмінності між електронними та паперовими лікарняними
Електронні лікарняні, як і паперові, є підставою для надання працівникам допомоги з тимчасової втрати працездатності, а також допомоги з вагітності та пологів від Фонду соціального страхування.

Однак існують відмінності в порядку оформлення тимчасової непрацездатності лікарями.

Зокрема, на відміну від паперових лікарняних, які можуть продовжуватись лікарем одноосібно до 15 календарних днів, медичні висновки для формування електронних лікарняних лікарі можуть створювати самостійно терміном до 30 календарних днів.

Водночас, орієнтовний термін тимчасової непрацездатності у медичному висновку має відповідати стану пацієнта і медпротоколам.

Орієнтовні терміни непрацездатності пацієнта лікуючий лікар визначає індивідуально, виходячи зі стану людини, її супутніх хвороб, але з обов’язковим урахуванням медичних протоколів.

Якщо пацієнт не одужає в орієнтовно визначений під час огляду термін, лікар сформує новий медичний висновок і продовжить його непрацездатність.

Самостійно лікар може це зробити на період до 30 днів, подальше підтвердження тимчасової непрацездатності потребує огляду лікарсько-консультативною комісією (ЛКК).

За кожним окремим медичним висновком формується окремий електронний лікарняний. Якщо це е-лікарняний одразу на 30 днів, роботодавець зможе призначити своєму працівнику матеріальне забезпечення і запросити у Фонду кошти лише після завершення цих 30 днів.

Тому у Фонді радять лікарям не формувати надто довгі медичні висновки, якщо для цього немає вагомих підстав.

Також створення довготривалих медичних висновків є фактором ризику їх автоматизованого відбору єдиною інформаційно-аналітичною системою ФССУ на перевірку.

Для паперових лікарняних передбачена видача листка непрацездатності терміном до 5 календарних днів. А загальний граничний строк самостійної видачі складає 15 днів. Продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі – лікарсько-консультативною комісією.

Перехідний період
З 1 червня електронні лікарняні почали тестувати 200 лікарень по всій Україні, поступово кількість таких медзакладів збільшилася до 550, а з 1 вересня нова система запрацює у повному обсязі.

Для застрахованих осіб автоматично, за допомогою програмних засобів формуватиметься е-лікарняний, тобто електронний листок непрацездатності, який не потребує дублювання на бланку та наділений повним переліком функцій паперової версії.

Е-лікарняні є підставою для отримання від Фонду соціального страхування України:

- допомоги з вагітності та пологів;

- допомоги з тимчасової втрати працездатності (зокрема, в разі хвороб або травм, самоізоляції від COVID-19, на період догляду за хворими дітьми і родичами, лікування в санаторно-курортних закладах тощо).

За е-лікарняними роботодавці здійснюють оплату перших п’яти днів лікування хвороб або травм своїх співробітників. З шостого дня виплати здійснює Фонд соцстрахування.

Протягом перехідного періоду (до 1 вересня) створювати та вносити медичні висновки про тимчасову непрацездатність до реєстру будуть лише спеціально визначені заклади охорони здоров’я.

Обіг паперових листків непрацездатності та призначення за ними матеріального забезпечення від Фонду соцстрахування на цей період продовжуються.

Якщо пацієнту було відкрито лікарняний на паперовому бланку, то його продовження аж до закриття має здійснюватись виключно у паперовому виді, навіть у разі переходу лікарні на електронний формат.

Зміни для працюючих осіб
Застрахованій особі, для якої сформовано е-лікарняний, не потрібно передавати його роботодавцю для отримання допомоги від Фонду соціального страхування.

Після оформлення лікарем електронного медичного висновку (автоматично відбувається відкриття е-лікарняного), працівник має повідомити про це свого роботодавця будь-яким зручним способом (наприклад, телефоном).

З цього моменту і пацієнт, і роботодавець матимуть інформацію щодо відкритого е-лікарняного в особистих кабінетах на сайті Пенсійного фонду.

Дата отримання коштів від Фонду за е-лікарняними, як і за паперовими аналогами, залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку за відповідним лікарняним до Фонду соцстрахування.

Слідкувати за станом перерахування коштів на рахунки роботодавців працівники можуть онлайн в Telegram-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників.

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/253962.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua