Бюро економічної безпеки запрацює у вересні — голова ДФС

30 июл, 09:45

Бюро економічної безпеки, що запрацює у вересні, має налічувати 4000 осіб, вважає голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник, який бере участь у конкурси на посаду глави БЕБ.

Про це він заявив в інтерв’ю Mind.ua.

За словами голови ДФС, «боротьба з тінню — це боротьба з криміналом, де застосовуються жорсткі силові методи. У Законі „Про Бюро економічної безпеки України“ закладено два концептуальних аспекти. По-перше, це аналітика, а потім — слідча дія. Аналітики даватимуть рекомендації, як виявити нелегальний бізнес, його локацію, принципи роботи і як його ліквідувати (у законодавчий чи силовий спосіб). По-друге — це знищення системних кримінальних проявів (центри мінімізації, центри скруток по ПДВ)».

Тобто, пояснює Мельник, «боротьба з економічними злочинами напряму пов’язана з впливом на корупцію, її зменшенням. Корупція квітне там, де можна заробляти тіньові кошти, і вона прикриває тіньовий сектор. Чим більше будемо бити по ньому, тим більше знижуватиметься рівень корупції».

Мельник повідомив, що «близько 25 бізнес-асоціацій (American Chamber of Commerce, „Укртютюн“, Асоціація легальних виробників алкоголю, Українська зернова асоціація тощо) вже схвалюють нашу концепцію — „від аналітики до дії“. Коли я очолив ДФС, хотів випробувати її, але нас позбавили аналітичних інструментів, залишивши старий алгоритм „розслідування-суд“».

На думку голови ДФС, БЕБ повинен налічувати 4000 осіб. При цьому він вважає, що колишні податківці теж мають право працювати в новій структурі: «Якщо мова про те, аби не допускати колишніх податківців до роботи в БЕБ, то логічно й не допускати ексспівробітників поліції, СБУ, ДБР, НАБУ. Бо чим вони кращі? Якщо набирати нових людей, питання — кого, з вулиці?»

На запитання журналіста «А як зробити так, щоб БЕБ не стала корупційною? Підняти зарплати?» Мельник відповів: «Навіть якщо підняти зарплатню до 50 000 грн, це проблему не вирішить. Хабар у розмірі $ 10 000 й більше зробить своє діло. Тут потрібен правильний алгоритм організації процесів — передусім, контроль. Разом із тим важливо, щоб людина розуміла: їй є що втрачати. Нехай ці суми не настільки великі, як хабарі, що пропонують, але вони дають стабільність. Тоді працівник боятиметься втратити таку роботу».

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/254304.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua