Медовий присмак літа. Все про диню: калорійність, користь, ризики споживання та рецепти

16 авг, 15:00

Важко уявити серпень без дині та кавуна, а збалансоване харчування – без клітковини, вітаміну С та калію. Щоб збільшити їхнє споживання, додайте диню у раціон вже сьогодні.

Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г медової дині міститься:

калорії: 36;
вуглеводи: 9,1 г;
клітковини: 0,8 г;
цукру: 8,1 г;
жирів: 0,1 г;
білків: 0,5 г;
вітаміну С: 18 мг (30% денної норми);
вітаміну К: 2,9 мкг (4% денної норми);
вітаміну В6: 0,1 мг (4% денної норми);
фолієвої кислоти: 19 мкг (5% денної норми);
магнію: 10 мг (2% денної норми);
калію: 228 мг (7% денної норми).

Диня та її насіння містять антиоксиданти, серед яких: бета-каротин (провітамін А), фітоен, кверцетин та кофеїнова кислота.

Користь споживання
Висока антиоксидантна та поживна цінність дині свідчить про її корисні властивості для здоров'я, а саме:

Регуляція кров'яного тиску. Диня багата калієм та бідна натрієм. Така пропорція цих мінералів позитивно впливає на регуляцію артеріального тиску та здоров'я серцево-судинної системи, зменшуючи ризики захворювань.
Покращення здоров'я кісток. Фолієва кислота, вітамін К та магній – важливі поживні речовини для підтримки міцних кісток. Фолієва кислота необхідна для розщеплення гомоцистеїну – амінокислоти, яка пов'язана зі зниженням мінеральної щільності кісткової тканини. Споживання продуктів, багатих кислотою, сприяє збереженню рівня гомоцистеїну в нормі. Вітамін К бере участь у виробленні основного структурного білка в кістці – остеокальцину. Клітини, відповідальні за побудову та руйнування кісткової тканини, потребують магнію.
Підтримка здоров'я шкіри. Високий вміст вітаміну С свідчить про користь дині для стану шкіри. Оскільки вітамін має антиоксидантну дію, то він захищає шкіру від шкоди сонячних променів. Він також бере участь у виробленні колагену – основного структурного білка для відновлення та підтримки тканин шкіри.
Гідратація. Для підтримки водного балансу шкірі необхідні не лише вода, але й електроліти (калій, магній, натрій і кальцій). Диня містить ці мінерали, покращуючи зволоження організму.
Покращення травлення. Диня багата клітковиною, яка уповільнює збільшення рівня цукру в крові та сприяє регулюванню роботи кишківника, оскільки вона живить здорові кишкові бактерії.

Ризики споживання

Алергія на диню рідкісна. Проте у людей, які мають алергію на пилок, може виникнути синдром оральної алергії.

Організм помилково сприймає білки в дині за певні види пилків дерев та трав.

У порівнянні зі справжньою алергією, симптоми синдрому доволі легкі та короткотривалі. Серед них:

відчуття свербіння або печіння в роті;
набряклі або онімілі губи;
подряпане горло;
закладений ніс або нежить.

Симптоми зазвичай розвиваються одразу після споживання дині. Слід звернутися до лікаря, якщо симптоми будуть довготривалими.

Як додати у раціон
Експерти ресурсу VeryWellFit радять обирати дині з непошкодженою шкіркою. Також уникайте занадто м’яких плодів.

Диню можна споживати у свіжому вигляді, додавати її у десерти, сніданки, салати та навіть соуси.

Альона Низовець

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/254718.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua