Україні для зеленого переходу потрібні інвестиції в 100 мільярдів доларів – Вітренко

28 авг, 08:00

У «Нафтогазі» оцінюють необхідні інвестиції для зеленого переходу (переходу України на відновалювальні джерела енергії) принаймні в 100 млрд дол.

Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Що стосується зеленого переходу — зелений водень розглядається в усьому світі як ключовий елемент зеленого переходу. А зелений перехід, нагадаю, це перехід від таких джерел, як вугілля і той же природний газ, до повної їх заміни на відновлювальні джерела енергії. Для цього Україні потрібно багато років. Цей зелений перехід може тривати до 25 років. І для України необхідні інвестиції в цей перехід оцінюються принаймні на рівні 100 млрд дол.», — сказав Вітренко.

За його словами, питання полягає в тому, за рахунок чого цей зелений перехід має фінансуватися.

«І ми якраз розглядали транзит газу як одне з джерел цього зеленого переходу. Дійсно, Україна отримує значний дохід від транзиту газу, в нас є поточний контракт до кінця 2024 року, який був підписаний у 2019 році. Він Україні дає гарантованого доходу 7,2 млрд дол. Якщо транзит буде продовжено на 10 років після 2024 року, це може Україні дати додатково 20 млрд дол.», — додав голова «Нафтогазу».

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз» та німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум щодо можливості співпраці заради розвитку проєктів з виробництва й зберігання зеленого водню та аміаку в Україні та їхнього експорту в Німеччину.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/254923.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua