Ринок криптовалюти: як в країнах світу регулюють віртуальні активи

14 сен, 09:45

Верховна Рада ухвалила закон про віртуальні активи, який легалізує ринок криптовалюти в Україні. Після набуття законом чинності криптовалюта отримає юридичний статус, а учасники ринку – захист і можливість працювати в правовому полі. Регулювати ринок буде Міністерство цифрової трансформації.

При цьому, як підкреслили в Нацбанку, єдиним законним засобом платежу в країні залишається гривня.

Сальвадор 7 вересня став першою в світі країною, де Bitcoin став офіційним засобом платежу нарівні зі звичайною валютою. Тепер ціни в країні можуть встановлювати в Bitcoin, в криптовалюті можна буде платити податки. Також обмін Bitcoin не оподатковуватиметься.

Легальним платіжним засобом криптовалюта визнана в Японії, Швеції, Німеччині. При цьому в Японії компанії повинні платити податок від продажу криптовалюти, а в Німеччині покупки, оплачені віртуальною валютою, від оподаткування звільнені.

У Болгарії криптовалюта визнана фінансовим активом. У Білорусі дозволено проводити з криптовалютою процедуру обміну, купівлі або продажу, передачі у спадок і зберігання в спеціальних гаманцях.

У Польщі дозволено продаж і майнінг криптовалюти, але постачальники віртуальних активів підлягають державній реєстрації. У Росії криптовалюта визнана засобом платежів, інвестицій і накопичень.

У Швейцарії криптовалюта прирівняна до іноземних валют – операції з нею звільнені від ПДВ, але оподатковуються як майно. У Фінляндії криптовалюта визначається як фінансовий інструмент, операції з ними вважаються приватними угодами і звільнені від ПДВ.

У США криптовалюта визнана цінними паперами в цифровій формі. Її можна використовувати як засіб обміну, одиницю обліку або спосіб накопичення. Зазначимо, що в країні встановлено близько 23 тисяч банкоматів, що приймають Bitcoin – це 86% від їх загальної кількості в світі. На другому місці за кількістю таких банкоматів знаходиться Канада – там їх близько 1,8 тисяч.

У Хорватії, Киргизстані, Індонезії та Литві криптовалюта не визнана легальним засобом платежу, а в Болівії та Бангладеш її обіг взагалі заборонений.

Інфографіка: «Слово і діло»

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/255377.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua