Як Україні встигнути використати вакцину AstraZeneca до закінчення терміну – КШЕ

15 сен, 14:15

З такими темпами вакцинації проти COVID-19, як зараз, Україна не встигне використати препарати виробництва AstraZeneca до закінчення їхнього терміну придатності, порахували в Київській школі економіки.

Наразі є близько 3 млн доз цієї вакцини.

А термін її придатності спливає в кінці жовтня і кінці листопада.

І щоб її освоїти, потрібно збільшувати темпи у п’ять разів.

"З початку серпня Україна отримала більше 3 млн доз вакцини AstraZeneca. З поточними темпами вакцинації – близько 10 тисяч щеплень на добу – збільшується ризик того, що вакцина не буде використана повністю. Щоб уникнути псування вакцини, необхідно збільшувати темпи її використання в п'ять разів", – пояснив керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганиченко.

Як варіант, в КШЕ пропонують комбінувати AstraZeneca з іншими вакцинами (наприклад, перша доза AstraZeneca і друга Pfizer або перша доза Sinovac і друга AstraZeneca).

Також пропонують запровадити третю бустерну дози AstraZeneca або збільшити загальну вакцинацію.

Зазначимо, науковці ВООЗ дійшли висновку, що не всім людям потрібне щеплення третьою дозою вакцини проти COVID-19, пише Reuters з посиланням на статтю науковців у Lancet.

Науковці стверджують, що наразі є лише свідчення про користь третього уколу для людей з ослабленим імунітетом.

В КШЕ також кажуть, що можна передати вакцину в інші країни, які зможуть її освоїти.

Раніше головний санітарний лікар Ігор Кузін заявляв, що МОЗ рекомендує мінімальний вказаний виробниками вакцин і медрегуляторами інтервал між дозами – щоб встигнути захистити якомога більше громадян перед осінньою хвилею коронавірусу.

В інтерв’ю LIGA.Life Кузін сказав, що Україні "ще не треба застосовувати якихось додаткових заходів або кардинальних змін, щоб людей перенаправити на вакцинацію" адже до потенційної стелі стосовно охочих щепитися ще не дійшли.

Катерина Амеліна

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/255452.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua