В Україні зріс попит на малогабаритні квартири радянської забудови

09 окт, 08:00

Ріелтори почали фіксувати підвищення попиту на квартири в будинках радянської забудови. Причому купують старе невелике житло не лише в столиці, а й у інших регіонах. Але в пріоритеті, звісно, великі міста.

В цілому, як розповіли експерти ринку, на сьогоднішній день понад 70% попиту на вторинному ринку припадає саме на малогабаритні квартири радянської типової забудови.

При цьому близько 60% з них – це однокімнатні квартири за ціною від $35 тис. У великих регіональних центрах (Харків, Дніпро, Одеса, Львів) і до $50 тис. в Києві. Близько 35% попиту – двокімнатні квартири вартістю $70-100 тис.

За словами представників профільних асоціацій, з початку 2021 року малогабаритні квартири подорожчали від 7 до 10% залежно від регіонального центру і технічних характеристик.

Експерти відзначають, що саме високий попит є головним регулятором цін на такі квартири. Наприклад, з 2018-го по 2020 рік вартість однокімнатних квартир в середньому по країні збільшилася практично на 15%.

Топ-областей за подорожчанням вторинки. Лідери у подорожчанні однокімнатних квартир:

Хмельницька обл. – в середньому подорожчання склало 31,5%;
Дніпропетровська, Вінницька та Полтавська обл. – 26%;
Рівненська – 24,5%;
Закарпатська – 24%;
Чернігівська – 22%;
Київська – 21%.

В інших областях зростання вартості “однушок” не перевищило 15-20%.

Чи є ажіотаж? Наразі не доводиться говорити про те, що на ринку спостерігається ажіотаж. Популярність “однушок” і “двушок” завжди була домінуючою на вторинному ринку, зазначають ріелтори.

Для порівняння: кількість інвестиційних угод на первинному ринку в сегменті одно- і двокімнатних квартир, в залежності від якісних характеристик споруджуваного об’єкта, може досягати 80% в Києві і до 50-60% – у великих обласних центрах.

Прогноз. Експерти прогнозують, що до кінця року малогабаритні квартири можуть подорожчати в середньому на 2-3%. Але багато чого буде залежати як від епідемічної складової, так і від економічних обставин.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/256069.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua