Третина біткоїнів перебуває під контролем 10 000 інвесторів

27 окт, 13:15

Аналітики з Національного бюро економічних досліджень (NBER) розробили алгоритм, що дозволяє розрізняти посередників та кінцевих власників криптовалюти. У дослідженні зазначено, що на кінець 2020 року посередники, наприклад, криптобіржі, контролювали близько 5,5 млн біткоїнів, фізособи – 8,5 млн біткоїнів.

Відповідно до звіту, третина світового обсягу цієї криптовалюти в руках 10 000 інвесторів.

Концентрація майнерів виявилася ще вищою. NBER виявило, що лише 10% майнерів контролюють 90% світових майнінгових потужностей біткоїну, а 0,1% (близько 50 майнерів) контролюють половину потужностей.

"Наші результати показують, що, незважаючи на значне поширення біткоїну в останні кілька років, в екосистемі криптовалюти як і раніше домінують великі і концентровані гравці, чи то великі майнери, власники біткоїнів або бірж. Така концентрація робить біткоїн схильним до системного ризику, а також має на увазі, що велику частину вигоди від його подальшого поширення отримає невелика група гравців ", – йдеться в дослідженні.

Така висока концентрація робить біткоїн уразливим перед атакою — невелика група майнерів зможе змовитися і взяти під контроль більшу частину мережі, зазначає Bloomberg.

Наталия Софиенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/256713.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua