В Україні абонплату на газ хочуть підняти: у НКРЕКП розповіли, чого чекати

07 ноя, 14:00

В Україні вартість розподілу та доставки газу (т.зв. абонплата) справді може збільшитися з 1 січня. Однак причин для того, щоб Нацкомісія з питань енергетики та комунпослуг (НКРЕКП) затверджувала підвищення тарифів у 2−4 рази, як цього хочуть облгази, немає.

Про це у коментарі порталу Обозреватель заявила член НКРЕКП Ольга Бабій. За її словами, орієнтуватися на оголошені розрахунки не варто, адже процедура встановлення тарифу на розподіл є досить тривалою і складною. Спочатку облгази розраховують попередній тариф за принципом «витрати+»:

«Вони беруть планований обсяг розподілу та всі свої витрати, пов’язані з розподілом. Витрати поділяють на обсяг і розраховують тариф. Цей розрахунок виносять на попереднє обговорення», — пояснила Бабій.

Вона підкреслює, поки розрахунки попередні. Після обговорення вони будуть передані НКРЕКП, щоб комісія перевірила їхню обґрунтованість та затвердила. Відповідних документів вони поки що не отримували, але в опублікованих матеріалах облгазів експерти НКРЕКП побачили дві речі, які суттєво завищують майбутній тариф:

«Перше, це обсяги, — говорить член комісії. — Облгази зацікавлені занижувати їх, щоб збільшувати тариф. Тому, коли розрахунки приходять до нас, ми дуже ретельно перевіряємо обсяги. Тут ми вже побачили невідповідність. Друга опція — газ на ВТВ (який використовується при транспортуванні). Цей обсяг газу в структурі тарифу займає 30−45%. Облгази зараз подали розрахунки тарифу з ринковою ціною газу — більше ніж 33 грн за кубометр. Але НАК «Нафтогаз» на наступний рік пропонує їм ціну 7,8 грн; як комісія, не бачимо підстав для суттєвого перегляду тарифу.

За словами Бабій, після вердикту НКРЕКП матеріали передають на повторне обговорення, і лише після цього тарифи остаточно затверджують. Новий тариф на розподіл з’явиться приблизно 25 грудня.

Якщо коригування тарифу з 1 січня і буде — то несуттєве, стверджує Бабій.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/256926.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua