Україна за 30 років протранзитувала в країни Європи понад три трильйони кубів газу

26 ноя, 09:45

Україна за більш ніж 30 років протранзитувала в країни Європи понад три трильйони кубометрів газу, що відповідає фактично річному споживанню блакитного палива всіма країнами світу.

Про це повідомили в прес-службі ТОВ «Оператор ГТС України».

«Безперервний транзит до Європи по нашій ГТС був і залишається прикладом успішної співпраці з партнерами і запорукою довгострокової енергетичної безпеки Європейського Союзу. Наша мета: продовжити цю роботу для зміцнення енергетичної безпеки Європи», — зазначили в газотранспортній компанії.

В ОДТСУ зазначили, що Україна завжди в повному обсязі виконувала свої зобов’язання щодо транзиту блакитного палива європейським споживачам, навіть у періоди відвертого політичного тиску з боку РФ на початку 2009 року і військової агресії.

Як повідомляв Укрінформ, за результатами аукціонів з розподілу потужностей, російський Газпром не планує збільшувати постачання газу в Європейський Союз як мінімум до другого кварталу 2022 року. Планований для транзиту максимальний обсяг становить 109 млн на добу (40 млрд куб. м на рік).

Україна готова забезпечити транзит додаткових обсягів газу до ЄС. Транзит 2 роки тому становив 277 млн куб. м на добу, або в 2,7 рази більше, ніж зараз.

Поточну транзитну угоду між НАК «Нафтогаз України» і російським ПАТ «Газпром» було укладено наприкінці 2019 року строком на п’ять років. Вона передбачає бронювання «Газпромом» потужностей для транзиту в обсязі 65 млрд куб. м (178 млн куб. м на добу) в 2020 році і по 40 млрд куб. м (110 млн куб. м на добу) в 2021-2024 роках.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/257587.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua