Названо найдорожчі та найдешевші міста світу: лідер змінився, а Київ – подорожчав

01 дек, 13:30

Найдорожчим містом для життя став Тель-Авів в Ізраїлі. Про це свідчать результати дослідження Economist Intelligence Unit.

Тель-Авів піднявся з п'ятого місця у 2020 році, обігнавши Париж, який раніше посідав перше місце.

Тель-Авів уперше очолив рейтинг. Зростання Тель-Авіва в основному відображає зміцнення ізраїльської валюти, шекелю по відношенню до долара США та зростання цін на продукти та транспорт.

Найбільший стрибок продемонстрував Тегеран (Іран), який піднявся з 79-го на 29-е місце через санкції США, які спричинили дефіцит та зростання цін.

Загалом, на вершині рейтингу, як і раніше, домінують європейські та розвинені азіатські міста, тоді як північноамериканські та китайські міста залишаються відносно помірними.

Найдешевші міста в основному знаходяться на Близькому Сході та в Африці або в найбідніших частинах Азії. Дамаск (Сирія) зберіг своє місце як найдешевше місто у світі для життя.

Париж розділив друге місце в рейтингу разом із Сінгапуром, Цюріх та Гонконг увійшли до решти п'ятірки лідерів. Нью-Йорк опинився на 6 місці, Женева – на 7, а Копенгаген, Лос-Анджелес та Осака замкнули десятку.

Київ знаходиться на 88 місці у світі, піднявшись на 13 позицій у порівнянні з минулим роком.

"Хоча економіка більшості країн світу наразі відновлюється в міру розгортання вакцини проти Covid-19, у багатьох великих містах, як і раніше, спостерігається сплеск захворюваності, що призводить до соціальних обмежень. Це порушило постачання товарів, що призвело до дефіциту та підвищення цін, — зазначила Упасана Датт, керівник відділу вартості життя в EIU. – Ми ясно бачимо вплив цьогорічного індексу, особливо різкого зростання цін на бензин. Але не у всіх містах відбулося підвищення цін. У багатьох містах, що знаходяться внизу нашого рейтингу, ціни стагнували або навіть падали, частково через те, що їхні валюти послабшали щодо долара США".

У наступному році в EIU очікують подальшого зростання вартості життя в містах зі зростанням заробітної плати в багатьох секторах.

"Однак ми також очікуємо, що центральні банки обережно піднімуть відсоткові ставки, щоб стримати інфляцію. Таким чином, зростання цін має стати помірним з цього року", – додала Упасана Датт.

Дослідження показує, що різке зростання цін сприяє найшвидшому зростанню вартості життя міських жителів за останні п'ять років.

Наталия Софиенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/257724.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua