За 11 років електромобільні батареї подешевшали на 90% – Bloomberg

14 дек, 13:45

Вартість акумуляторних батарей для електромобілів знизилася з $1200/кВт*год до $132/кВт*год у період з 2010 до 2021 року. За 11 років вони подешевшали на 89%, повідомляється у звіті Bloomberg NEF.

Зазначається, що найнижчі ціни на АКБ зафіксовані у Китаї – $111/кВт*год. У США та Європі ціна вища на 40% та 60% відповідно, що відображає відносну незрілість цих ринків.

Відповідно до звіту, подальше падіння цін може вирівняти вартість "зелених" моделей та автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння.

"Автовиробники зможуть виробляти та продавати електромобілі для масового ринку за тією ж ціною, що й аналогічні за класом автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння на деяких ринках. Це передбачає відсутність субсидій, але фактичні стратегії ціноутворення залежатимуть від автовиробника та місця розташування виробництва", – зазначають у BloombergNEF.

Прогнозується, що до 2024 року середні ціни на акумуляторні батареї мають опуститися нижче за $100/кВт*год. Водночас зростання цін на сировину означає, що у 2022 році середні ціни на компоненти можуть зрости до $135/кВт*год.

"За відсутності інших покращень, ціни впадуть нижче за $100/кВт*год не раніше, ніж через два роки. Це вплине на доступність електромобілів або маржу виробників, що може завдати шкоди економіці підприємств зі зберігання енергії", – наголошується у звіті.

Анна Лыса-Кузмич

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/258139.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua