Ціна на електричну енергію за місяць зросла на понад 17%

19 дек, 10:00

Середньозважена ціна на електроенергію в Україні на ринку «на добу вперед» (РДВ), який є головним орієнтиром для всіх сегментів ринку, за місяць зросла на 17,1%, до 3144 грн за МВт-год.

Про це свідчать дані держпідприємства «Оператор ринку».

«Середньозважена ціна купівлі-продажу електроенергії на РДВ у листопаді 2021 року становить 3 143,8 грн/МВт-год (без ПДВ). У порівнянні з жовтнем цього року ціна зросла на 17,14%, з листопадом 2020 року — вдвічі», — повідомили в компанії.

Крім того, в листопаді 2021 року на РДВ та внутрішньодобовому ринку в торговій зоні «ОЕС України» спостерігався дефіцит пропозицій. При цьому попит у порівнянні з жовтнем 2021 року збільшився на 16,28%, а якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року — на 31,32%.

У торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» у листопаді 2021 року спостерігався дефіцит пропозицій переважно в години вечірнього максимуму. Попит на РДВ в Бурштинському острові збільшився на 15,23% в порівнянні з попереднім місяцем, та майже вдвічі, якщо порівнювати з листопадом 2020 року.

Зростання цін на оптовому ринку електроенергії найсильніше впливає на промислові підприємства, адже робить їх продукцію на міжнародних ринках неконкурентоспроможною.

Підвищення вартості електроенергії зрештою змушує підприємців підвищувати ціни на свою продукцію.

З 1 жовтня для українців, які споживають до 250 кВт-год на місяць, тариф становить 1,44 грн за кВт-год. За даними Міністерства енергетики, таких споживачів в нашій країні більшість — 80%. Водночас для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год на місяць, ціна залишається незмінною — 1,68 грн за кВт-год за всю спожиту електрику.

Ринок «на добу вперед» — це ринок купівлі-продажу обсягів електроенергії з періодом покриття — наступна доба, на якому всі угоди узгоджуються з оператором системи передачі. Ці угоди проводяться за день до періоду покриття.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/258178.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua