Аналітики спрогнозували, чи зростатиме курс долара в січні

27 дек, 16:00

Курс долара в Україні в січні за певних обставин може істотно змінитися — американська валюта злетить в ціні в разі появи нової інформації про можливий наступ Росії.

Таку думку висловив «Обозревателю» керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин.

На думку експерта, перша половина наступного місяця буде спокійною, а в другій можлива девальвація.

«Січень я б розглядав у горизонті до 28,5 грн/$. Перша половина січня зазвичай досить спокійна для ринку. Населення та бізнес перебувають у різдвяних та новорічних відпустках. Немає особливо попиту і пропозиції, експортно-імпортна активність низька. В результаті курс триматиметься на позначках, які ми побачимо до кінця року. З невеликими несуттєвими коливаннями», — каже Шевчишин.

Посилення новинного потоку про нову агресію РФ, прогнозує експерт, може натиснути на інвесторів і вони почнуть виводити з України свій капітал, що натисне на гривню. Ще одним імпульсом для курсу стануть активні закупівлі імпортерами енергоресурсів на світових ринках.

«Якщо ж посилюватимуться військові ризики, то все залежатиме від масштабів. Тут можна розглядати будь-який курс в залежності від того, як будуть реагувати зовнішні інвестори. Плюс населення почне активно знімати гривню і переводити її в долар, щоб уберегтися від ризиків», — пояснив він.

У свою чергу аналітик Concorde Capital Євгенія Охтирко прогнозує, що курс у січні залишиться в межах 27−27,2 грн/$. Вона пояснила, що раніше прогнозувалася стабілізація долара в грудні і закріплення його на більш низьких рівнях в січні.

«Така тенденція з’явилася, але, як бачимо, минулого тижня знову посилилися негативні очікування. Це було пов’язано із заявами президента Р Ф Володимира Путіна про ультиматум щодо НАТО і України. Зараз зберігається невизначеність в частині російсько-українських відносин, і вона не так швидко нівелюється, як очікувалося. Тому буде впливати на курс в грудні і, ймовірно, в січні», — говорить Охтирко.

Експерт зазначила, що тиснути на курс також буде питання поставок газу. У разі зниження ризиків американська валюта може повернутися в рамки нижче 27 гривень.

«Максимальні можливі значення курсу — 27−27,2 грн/$. Поки я не бачу причин, щоб максимум курсу оновився, але це можливо в разі дуже негативного розвитку подій», — сказала вона.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/258473.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua