Бізнес Казахстану оцінив збитки через «газові» протести

15 янв, 16:00

За час масових протестів у Казахстані місцевий бізнес втратив близько 93,7 млрд тенге (приблизно $216 млн). З них 92,2 млрд тенге припадає на Алмати, який став центром протистояння протестувальників і правоохоронних органів.

Такі дані опублікувала Національна палата підприємців “Атамекен”.

За даними на 10 січня, в дев’яти регіонах країни було виявлено 1319 постраждалих суб’єктів бізнесу, з них в Алмати – 1234 суб’єктів. Найбільший збиток отримали торгівля, а також громадське харчування і фінансовий сектор.

Водночас Forbes пише, що вартість акцій найбільшої казахстанської платіжної та фінтех-компанії Kaspi Bank на тлі протестів впала на 30% – з $118 на 4 січня до $87 6 січня.

Статки генерального директора Kaspi Михайла Ломтадзе скоротилися з $5,2 млрд до $3,8 млрд. А найбільший акціонер В’ячеслав Кім втратив $1,5 млрд: його статки знизилися з $5,7 млрд до $4,2 млрд.

Також впали акції Народного Банку Казахстану. Так пакет дочки колишнього президента країни Нурсултана Назарбаєва Динари Кулібаєвої і її чоловіка Тимура Кулібаєва знизився в ціні на 16%. Подружжя втратило $200 млн, їхні статки оцінили в $3,1 млрд.

Нагадаємо, акції протесту в країні почалися 2 січня через різке підвищення цін на скраплений газ. Пізніше мітинги переросли в протистояння з правоохоронцями, які супроводжувалися новими вимогами і заворушеннями. Вранці 5 січня президент Казахстану відправив у відставку уряд.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/258838.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua