Данія звинувачує Росію, Китай та Іран у шпигунстві

14 янв, 15:30

Служба безпеки та розвідки Данії (PET) звинуватила Росію, Китай та Іран у спробах шпигувати за Данією, зокрема в Арктичному регіоні. Про це повідомляє Reuters.

У доповіді керівника контррозвідки PET Андерса Хенріксена йдеться про те, що загроза шпигунства проти Данії,  Гренландії та Фарерських островів (автономні території, що входять у Датське королівство) зросла за останні роки.

Це пов'язують із глобальними подіями щодо політики безпеки та політики великих держав, географічним розташуванням Данії, а також її членством у ЄС, НАТО, Арктичній раді.

Хенріксен зазначає, що іноземна розвідка намагається зібрати інформацію про внутрішню та зовнішню політики, питання оборони та безпеки, а також економіки, енергетики. Зокрема, за його словами, їх цікавлять датські технології та дослідження.

Керівник контррозвідки посилається на інцидент 2019 року, коли до сенатора США начебто надійшов підроблений лист від міністра закордонних справ Гренландії, повідомляє інформагентство. У ньому йшлося про те, що готується референдум про незалежність.

"Ймовірно, що лист було сфабриковано і опубліковано в інтернеті російськими агентами впливу, які хотіли створити плутанину і можливий конфлікт між Данією, США і Гренландією", – йдеться у повідомленні.

Російське посольство у відповідь на запит журналістів висміяло останні звинувачення Заходу у шпигунстві. Від китайського та іранського посольств відповіді поки немає.

Марина Тищенко

ЛIГАБiзнесIнформ


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/259010.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua