Що буде з цінами в Україні: економіст назвав ризики на 2022 рік

14 янв, 17:30

Споживчі ціни в Україні у 2022 році зростуть на 7,2%, прогнозують в компанії ICU. Збереження високої інфляції - сам по собі один із значних ризиків для української економіки у 2022 році.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Заручники Росії, боргів і газу. Які ризики та виклики стоять перед економікою України".

"Висока інфляція знецінює заощадження населення, демотивує ці заощадження тримати і накопичувати, а значить, позбавляє економіку інвестиційного ресурсу", - сказав глава департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

На кінець року, як пояснив Ваврищук, пославшись на прогноз ICU, споживча інфляція в Україні не повернеться в цільовий діапазон НБУ в 5% (+/-1%), склавши 7,2%.

Високі ціни енергоносіїв виробники неодмінно будуть змушені з часом перекласти на кінцевого споживача, впевнений Ваврищук.

Тоді як зростання цін на продукти харчування, на думку економіста, до кінця року може істотно сповільнитися, оскільки продовольча інфляція у світі почала йти на спад.

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні в грудні 2021 року у порівнянні з листопадом зросли на 0,6%. За 2021 рік зростання цін склало 10,0%, що є максимальним показником з 2017 року (13,7%).

Кабінет міністрів прогнозує, що зростання споживчих цін (грудень до грудня) складе 6,2%. Це офіційний прогноз, закладений до державного бюджету на 2022 рік.

РОСТИСЛАВ ШАПРАВСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

Инф. rbc.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/259014.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua