Які податки мають сплачувати українці у 2022 році

13 фев, 08:00

Податки — це паливо країни. З їх допомогою фінансуються соціальні виплати, утримання доріг, освіта, армія та інші сфери, важливі в житті кожного громадянина. Finance.ua розбирався, які податки і за що ми платимо в казну.

Умовно, ці податки можна розділити на дві категорії: прямі і непрямі. Прямі податки. Практично всі вони сплачуються із зарплати, тому ці податки йдуть у нерозривному зв’язку — єдиний соціальний внесок (ЄСВ) + податок на доходи (ПДФО) + військовий збір.

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Кошти йдуть безпосередньо до Державного фонду соціального страхування. З нього виплачуються пенсії, допомоги по непрацездатності або безробіття. Його ставка – 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2022 року становить 6500 грн. Відповідно, із зарплати утримується 1430 грн ЄСВ.
Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податок, який сплачується з будь-яких доходів за ставкою в 18% від отриманої суми. Він застосовується до широкого переліку доходів.
ПДФО не утримують з пенсій, страхових виплат, державних грантів і підступних виплат. Держказначейство інформує, що за 2020 рік в Україні сплатили 295,1 млрд грн цього податку.
Військовий збір. Утримується з доходів українців у розмірі 1,5% і повністю спрямовується на потреби Збройних сил України. Його не застосовують до забезпечення розвідників, прикордонників, працівників МВС та правоохоронців.
Непрямі податки.

Покупець платить цей податок, його видно в чеку і він відразу включений в ціну. Розмір податку прив’язаний до доданої вартості, яка залежить від сфери діяльності виробника або постачальника послуг.

Акциз. Ще один вид податку, який не пов’язаний з отриманням доходу або прибутку. Це збори за реалізацію певних продуктів, таких як тютюн, алкоголь, автомобілі та пальне.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/259747.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua