За рік введено в експлуатацію вдвічі менше багатоповерхівок

20 фев, 10:00

В Україні кількість відмов у введенні в експлуатацію житлових багатоповерхівок зросла вдвічі у порівнянні з попереднім роком. Водночас повернень документів замовнику без рішення про видачу або відмову стало менше.

Про це свідчать дані системи Pro.Monitor.Estate.

Кому відмовлено в сертифікаті

Загалом у 2021 році сертифікатів про введення в експлуатацію було видано більше, ніж 2020-го року – 924. З них 512 – за класом СС3, що передбачає значні наслідки (житлові і громадські будівлі висотою понад 100 м) та 412 – СС2 що передбачає середні наслідки (житлові і громадські будівлі висотою від 73,5 м до 100 м).

Це пов’язано зі скасуванням обов’язкової сплати замовниками будівництва пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту. З 1 січня 2021 року пайові внески скасували, проте ті, хто уклав договори у 2019-2020, були змушені їх сплачувати, а ті, хто не обтяжив себе зобов’язаннями, дочекалися початку нового року.

Окрім того, минулого року було 675 відмов у видачі сертифікатів. Більшість з них обумовлена значними порушеннями на будівництві, що напряму впливають на експлуатацію будівель.

Причини відмов

Ще одним серйозним порушенням можна вважати відсутність інформації про документ, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою. Це означає, що забудовники намагались узаконити будівлю на землі, до якої не мали жодного відношення (самочинне будівництво).

Один сертифікат було скасовано, проте рішення про скасування оскаржено в судовому порядку.

Ще 193 пакети документів повернули замовнику без рішення про видачу або відмову.

Що стосується дозволів на будівельні роботи, то найменше їх видали у 2020 році. Крім того, вже у 2021 році кількість відмов у видачі дозволів на будівництво перевищила кількість виданих – на 3,6%.

Інфографіка: Pro.Monitor.Estate

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/259968.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua