У ФГВФО обґрунтували рішення ввести 100% гарантію за банківськими вкладами

23 апр, 08:00

В Україні з 13 квітня набрав чинності закон, згідно з яким вкладникам відшкодують усю суму вкладу в разі банкрутства банку.

Керівник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут в інтерв’ю виданню «Економічна правда» зазначила, що це світова практика під час надзвичайних подій.

«Коли держава ухвалює таке рішення, це говорить про те, що ми чітко розуміємо, що відбувається у банківській системі та чого нам очікувати. Іншими словами — ситуація контрольована настільки, що ми навіть прийняли рішення взяти на себе цей ризик», — сказала вона.

За її словами, загалом, запровадження 100-відсоткової гарантії за вкладами — це не якесь ноу-хау України. Це світова практика. Вона застосовувалась у 1997 році у Японії, потім у 2000 році у Туреччині, та ще багато разів під час кризи 2008 року. «Такі гарантії закінчуються тоді, коли закінчуються кризові явища», — сказала Рекрут.

Що стосується джерел покриття 100% гарантії, то першочерговим, звичайно ж, є кошти самого Фонду. «Якщо так станеться, що деякі банки стануть неплатоспроможними під час дії воєнного стану, то держава візьме частину відповідальності на себе та розділить з нами ризики», — сказала керівник ФГВФО.

Інф. finance.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/260487.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua