ЄБРР прогнозує уповільнення економічного зростання через відсутність експорту російського газу до ЄС

10 май, 13:15

Відсутність експорту російського газу до ЄС може уповільнити зростання у регіонах діяльності ЄБРР на 2,3%. Короткострокове підвищення цін на енергоносії стане головним гальмом економічного зростання, а середньостроковим пріоритетом для промисловості є перехід на альтернативну енергію чи інші джерела газу, йдеться у новому прогнозі REP від Європейського банку реконструкції та розвитку, пише УНН.

Цитата

"Якщо потік російського трубопровідного газу в західному напрямку різко припиниться наприкінці другого кварталу 2022 року, ЄБРР очікує уповільнення зростання в середньому на 2,3 відсотка у регіонах своєї діляності у 2022 році. У 2023 році зростання, як і раніше, буде на 2 відсотки нижче за рівень, що в іншому випадку можна було б очікувати. Потім до кінця 2023 зростання наблизиться до базового сценарію Банку", - вказали у ЄБРР.

Деталі

Як зазначається, уповільнення буде викликане зростанням цін на світових ринках газу та, як наслідок, впливом на конкурентоспроможність важкої промисловості у Західній Європі.

"Розрахункове скорочення виробництва ґрунтується на припущенні, що в короткостроковій перспективі ціни на газ у Європі збільшаться на 40-50%, а ціна на нафту марки Brent зросте на 15% (і що ціна на російську нафту марки Urals знизиться на 15%)", - зауважили у ЄБРР.

У середньостроковій перспективі, згідно з цим сценарієм, у міру того, як споживачі та компанії почнуть шукати альтернативні джерела енергії (включаючи відновлювані джерела енергії) та інші джерела природного газу, ЄБРР очікує зростання інвестицій в альтернативні джерела енергії з упором на менш вуглецеві технології. "До кінця 2023 року економічне зростання, підкріплене цими новими інвестиціями, майже повністю компенсує уповільнення, спричинене припиненням експорту російського газу", - додали у ЄБРР.

Довідково

ЄБРР працює у більш ніж 30 країнах – від Центральної та Східної Європи до Центральної Азії, а також у Південному та Східному Середземномор'ї.

Доповнення

ЄБРР прогнозує, що війна росії з Україною призведе до скорочення економіки останньої майже на третину (30%) цього року.

Юлія Шрамко
 
Джерело: УНН


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261055.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua