Ціни на газ у Європі зросли після припинення транзиту окупованою територією України

11 май, 18:00

Біржова ціна на газ в Європі 11 травня зросла після припинення транзиту російського газу по окупованій території України. Вартість травневого ф'ючерсу на TTF зросла на 4% до 1120 доларів 1 тис.кубометрів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані Лондонській біржі ICE.

Нагадаємо, Оператор ГТС України (ОГТСУ) заявив, що з 11 травня припиняє транзит газу до Європи через захоплену російськими військами ГВС "Сохранівка" в Луганській області. Компанія повідомила про настання форс-мажорних обставин.

Водночас для виконання транзитних зобов'язань перед європейськими партнерами в повному обсязі і згідно з умовами договору можливе тимчасове перенесення недоступних потужностей з фізичної точки з'єднання "Сохранівка" на фізичну точку з'єднання "Суджа", яка знаходиться на контрольованій Україною території.

Однак у російському "Газпромі" відмовилися перенести транзит на газорозподільну станцію "Суджа", заявивши, що технологічно неможливо зробити виходячи з російської потокової схеми. При цьому раніше "Газпром" вже перенаправляв потоки на цю точку у зв'язку з ремонтом трубопроводів.

ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

Інф. rbc.ua


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/261116.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua